4 Ocak 2011 Salı

TUZDA LEVREK


Böyle bir sofra için gereken vakit de,hazırlıkda kısacık.Öyle kolay bir tarif vereceğim ki inanamayacaksınız.Lezzetini anlatmaya ise sözcükler yetmez.Lokum gibi yumuşacık bir levrek Derim ki deneyin ve görün.Fazla söze gerek yok tarife geçelim hemen.

Malzemeler



- 2 adet deniz levreği(500'er gr)
- 2 kilo diri tuz
- su

Yapılışı

    1.   Balıkların sadece solungaç ve iç organlarını temizleyin.Pullarını kazımayın ki tuz balığa işlemesin.
    2.   Tuzun tamamını geniş bir kaseye aktarın ve su ekleyerek bir harç elde edin.Kıvamı fotoğraftaki gibi olmalı .



   3.   Fırın tepsisine tuzu 1 cm kalınlığında olacak şekilde yayın.Üstüne balıkları koyun ve üzerini tuzla kaplayın.



   4.   250 dereceye ısıttığınız fırında 50 dk pişirin.Ara ara kontrol edin.Üzerinde çatlak varsa harçla sıvayın.Çatlaklar kapatılmazsa balığın tüm özsuyu buharlaşır.
   5.   Süre sonunda fırından çıkarıp üzerindeki tuz tabakasını dikkatlice kaldırın.


   6.   Balığın derisi kolayca ayrılacakdır.Tuzu balığa bulaştırmadan balığı ayıklayıp servis tabağına alın.




   7.   Zeytinyağı ve limonla soslayıp afiyetle yiyin.

Not: Tepsinin tamamını dışarı taşacak şekilde aliminyum folyo ile kaplayın.Dışa taşan kısımları yukarı doğru kıvırın ancak balığın üstünün örtülmemesine dikkat edin.Bu işlemde amaç fırının daha az kirlenmesini sağlamaktır.

Tuzda pişirme yöntemiyle balığı kendi suyunda pişirmiş oluyoruz .Benim en çok tercih ettiğim yöntemdir.Çünkü kolay ve kokusuzdur.Evde balık pişirmeyi bir çoğumuz kokusu nedeniyle sevmez.Ama tuzda balığı evde gönül rahatlığıyla pişirebilirsiniz.


2 yorum:

  1. hem hafif hemde çok lezzetli bir tarif ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. tuzda balığın çok güzel olduğunu duydum ama hiç yapmadım ellerine sağlık harika olmuştur eminim
    mutlu yıllar

    YanıtlaSil