17 Ocak 2011 Pazartesi

SARMISAKLI HALKA EKMEK

Pazar günü hava öyle güzeldi ki bahar gelmiş sandık.Hava bu kadar güzel olunca kahvaltı yeri bahçe ya da balkon olur.Balkona hazırlandı kahvaltı sofrası.


Sade ama lezzetli.Pazar kahvaltılarımızın vazgeçilmezi semaverde demlenmiş çay kuruldu başköşeye.

semoş

Bu pazar kahvaltısının en leziz konuğuydu "sarmısaklı halka ekmek".Sabah ilk iş hamuru mayalamak oldu.Sonra kahvaltı hazırlıkları ve fırından çıkıveren sıcacık ekmekler.

sarmısaklı halka ekmek

Bu tarif  " Tijen İnaltong-Her Güne Bir Yemek" kitabından.Canım kardeşim hediye almıştı benim için, ne kadar çok istediğimi bilerek.Bir çok tarifi denedim kitaptan ve hepside çok güzel oldu.'Acaba bu gün ne pişirsem' derdine düştüğüm anlarda açar bakarım hemen,o günün tarihiyle.Çünkü kitapta adından da anlaşılacağı üzere her günün tarifi ayrıdır.


Eee Tijen hanımın kurslarına gidemiyoruz ama kitapları yetişiyor her yere:) Sarımsaklı halka ekmek koca kitaptan bir tarif sadece.Bence yemekle alakası olan herkesin elinin altında olmalı "Her Güne Bir Yemek".

Malzemeler

Hamur için

- 125 ml süt
- 1 tatlı kaşığı toz maya
- 1/4 tatlı kaşığı toz şeker
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kekik
- aldığı kadar un(yaklaşık 2 su bardağı)

Sarmısaklı tereyağı için

- 50 gr tereyağı
- 1 diş sarmısak
- 2-3 dal ince doğranmış maydanoz
- isterseniz kırmızı pul biber ve sevilen baharatlar

Yapılışı
  1. Maya ve şekeri ılık sütle karıştırıp, 10 dk mayalanmasını bekleyin.
  2. Aldığı kadar un ,kekik ve tuzu ekleyerek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
  3. Hamurun üzerini örtüp , 2 katı büyüklüğe ulaşana kadar dinlendirin.
  4. Oda sıcaklığında beklemiş tereyağını ezilmiş sarmısak ve baharatlarla karıştırıp, bir kaseye alın.Dilerseniz folyaya sararak rulo şeklide verebilirsiniz.
  5. Mayalanan hamuru hafifçe yoğurup, cevizden biraz büyükçe parçalar koparıp yuvarlak şekil verin.
  6. Düzgün bir halka yapabilmek için hamurları su bardağının etrafında dizebilirsiniz.
  7. Halka haline getirdiğiniz hamurları  170 dereceye ısıttığınız fırına koyun.
  8. Hafifçe kızarmaya başlayan halkalara hazırladığınız tereyağından sürün ve tekrar fırına koyun.İyice kızarana kadar pişirin.
  9. Fırından çıkarıp hazırladığınız tereyağıyla servis yapın.Afiyet olsun.
Not:Ben tereyağını sarmısak ve taze kekikle hazırladım.

Midemiz bayram ederken gözünüzün gördüğü...


                Şero' nun güneş keyfi

ve güneş sonrası güzellik uykusu

Herkes için güzel bir hafta olması dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder