19 Ocak 2011 Çarşamba

GÜVEÇTE KURU FASULYE



Başlı başına bir ziyafettir kuru fasulye yemeği.Fakirinden zenginine tüm insanımız için değeri büyüktür.Milli yemeğimizdir.
Geçen yıla kadar Orta Amerika kökenli bir sebze olduğu ve Amerika'nın keşfinden sonra Avrupa ve Anadolu'ya yayıldığı düşünülüyordu.Ancak Gümüşlük'te devam eden Antik Myndos Kenti kazılarında , Tavşan Adasında ortaya çıkarılan mezarlarda 1600 yıllık kuru fasulye bulundu. Kazı başkanı Prof.Dr. Şahin  "bu buluntuyla fasulyenin kökeni olarak artık Güney Amerika ya da Orta Amerika yerine Anadolu'yu da göz önünde bulundurmak, diğer bir ifadeyle fasulyenin Atlantik ötesinden dünyaya yayılan bir bitki olmadığını söylemek mümkün.Burada yaptığımız keşiflerden bunu rahatlıkla söyleyebiliriz"demiştir.
Ülkemizde bay bayan herkes, iyi kötü yapabilir kuru fasulye yemeğini.Ama ben hazır yapmışken sizlerle paylaşmak istedim.Tereyağlı pilav ve turşu ile servis yapmayı ihmal etmeyin sakın.


Malzemeler

- 1/2 kilo kuru fasulye
- 1 adet büyükçe soğan
- dilediğiniz miktarda sucuk veya pastırma
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 adet acı kuru biber
- zeytinyağı, fındık kadar tereyağı
- karabiber, deniz tuzu

Yapılışı


  1. 1 gece önceden ıslatmış olduğunuz fasulyeyi düdüklü tencerede 20 dk haşlayın ve süzün.
  2. Doğramış olduğunuz soğanları tavada az zeytinyağında karamelleşene kadar kavurun.
  3. İnce ince doğranmış sucukları soğanlara ilave ederek kavurmaya devam edin.Salçayı da ekleyip 5-10 dk pişirin.
  4. Güveçde kuru fasulye ve salçalı sosu karıştırın.Baharatları,  tereyağını ve üzerini geçecek kadar sıcak suyu da ekleyip kapağını kapatın.Odun ateşinde 20-30 pişirin.
  5. Odun ateşinde pişirme imkanı olmayanlar bu aşamayı fırınlarında yapabilirler.Ya da yakınlarındaki bir ekmek fırınında pişirtebilirler.Afiyet olsun.





2 yorum:

  1. çok güzel görünüyorr kuru fasülyeyle pek aram yoktur ama görüntü muhteşem.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık....güzel görünüyor...bende güveç almamak konusunda direniyorum...evde tabak koyacak yer kalmadı..:)))

    YanıtlaSil