Bu gün aşure günü.Ben aslında hiç sevmezdim aşureyi.Bakliyatla şekeri pek bağdaştıramazdım.Ta ki bir gün ev sahibem Saadet teyzenin yaptığını yiyene kadar.Üniversite yıllarıydı.Ne hoş , ne lezzetli gelmişti bana o aşure.O zamandan tek aklımda kalan Saadet teyzenin aşuresindeki meyve tadıydı.Üç yıldır kendimce yapmaya çalıyorum .
Bu gün de aynı telaşeyle hazırlandı bu aşure ,Saadet teyzeyi hatırlayarak ve gün akşama dönmeden paylaşılarak...Böylelikle dost yüzleri 5 dakikalığına da olsa aşure sayesinde görmüş oldum.
Malzemeler
- 1.5 su bardağı buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 avuç pirinç
- 2 adet kabuk tarçın
- 1 elma
- 1 portakal
- 1 kase kuru üzüm
- 1 kase kuru incir
- 1 kase kuru kayısı
- 1 kase soyulmuş badem
- 1 kase fındık
- 1 portakalın kabuğu
- 1 adet nar
- 4 su bardağı toz şeker
- su
Yapılışı
- Buğday, nohut ve kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatın.
- Süre sonunda sularını süzüp ayrı ayrı haşlayın.Buğday dışındakileri düdüklü tencerede 30 dk haşlamak yeterli oluyor.Buğdayı ise aşureyi yapacağınız büyükçe bir tencerede kaynayana kadar yüksek, kaynayınca kısık ateşte haşlamalısınız.Buğdayı haşlamak 3-4 saat sürüyor.Çünkü aşure bu işlemle kıvam alıyor.
- Buğdaylar kıvamını alınca şekeri ve tarçın çubuklarını ekleyip karıştırın.
- Suyunu süzdüğünüz nohut ve kuru fasulyeyi de ekleyin.
- Kuru incir ve kayısıyı doğrayın ve tencereye ekleyin.
- Tencereye sırasıyla kuru üzüm, badem ve portakal kabuğu rendesini ekleyip karıştırın.
- Portakal ve elmayı doğrayın.Elmayı tencereye ilave edin.Portakalı ise ocağın altını kapattıktan 10 dk kadar sonra ekleyin ve karıştırın.
- Aşure soğumadan kaselere paylaştırın.
- Az kırıkladığınız fındıklar ve nar taneleriyle üzerini süsleyip servis yapın.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder