Bu yemeği canım anneciğimden öğrendim.Aslen Akseki'lidir kendisi.Filizaşı da Akseki'nin yöresel yemeğidir.
Yazdan asma yaprakları ve filizleri toplanıp kurutulur ki soğuk kış günlerinde bu güzelim yemek yapılabilsin.İçine kıyma ya da kuşbaşı et konulurmuş.Ama ben etsiz daha çok seviyorum.Kurutulmuş yaprak olmadığında ise dondurulmuş asma yaprağı kullanıyorum.Çok lezzetli bir yemek.Hele ki bir de tahinle aranız iyiyse hiç vakit kaybetmeden denemenizi öneririm.
Malzemeler
- 10 adet dondurulmuş asma yaprağı
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı bulgur
- 2 tatlı kaşığı nane
- 1 adet kuru acı biber
- tuz
- 1 lt ılık su
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 çay bardağı tahin
Yapılışı
- Yarım halka doğradığınız soğanları zeytinyağında kavurun.Eğer etli yapacaksanız soğanlar renk değiştirmeye başlayınca eti veya kıymayı ilave edin ve kavurun.
- Kavrulmakta olan soğanlara salçayı ekleyip karıştırın.
- Asma yapraklarını yarım cm lik şeritler halinde doğrayın.Dilerseniz elde ettiğiniz şeritleri 2 veya 3 e kesebilirsiniz.
- Bulguru, kesmiş olduğunuz yaprakları ve suyu ekleyip karıştırın.Baharatlarınıda ekleyip pişmeye bırakın.
- Servis yapmadan önce tahini ekleyip karıştırın.
- Filizaşınız artık servise hazır.Afiyet olsun.
Evet evet!
YanıtlaSilTahinle aram çok iyidir.Bu yemeği seveceğime eminim.Ellerinize sağlık:)
Cok lezzetli gozukuyor. Daha once hic yemedigim, bilmedigim yoresel yemeklere bayiliyorum. Yeni seyler denemeyi cok seviyorum. Filizasini da deneyecegim. Tarif icin tesekkurler, ellerinize saglik.
YanıtlaSililk defa bu yemeği duyuyorum,bende buna benzer bir tarif yapıyordum, ama o pirinçle yapılıyordu.benimde et ile aram iyi değildir yaparsam etsiz olsa daha iyi olacak benim için.güzel paylaşımınız için tşk,ellerinize sağlık.
YanıtlaSililk kes duydum çok güzel görünüyor ellerine sağlık canım
YanıtlaSilbenimde aksekili(antalya) yengem var....onunda yemeklerini beğenirim ama bu yemeği ilk duyuyorum....ellerinize sağlık...güzel görünüyor..
YanıtlaSil