12 Kasım 2013 Salı

ESKİ USUL ZENCEFİLLİ KURABİYELER


Mutfağınız, eviniz mis gibi baharat koksun istiyorsanız...yoldan geçenler kapınızı çalıp "biz kokunun peşinden geldik, size ulaştık" dediğinde şaşırmayacaksanız...Baş döndürücü kokuyla ilk ısırıkta mutluluk ülkesine yol almak isterseniz...hemen mutfağa kurabiye yapmaya.

Malzemeler

300 gr ( 2,5 su bardağı) un
- 115 gr ( 1/2 su bardağı ) tereyağı ( oda sıcaklığında )
- 350 gr ( 1 + 3/4 su bardağı ) toz şeker
- 1 adet yumurta
- 60 ml ( 4 yemek kaşığı ) pekmez
- 1 tatlı kaşığı taze limon suyu
- 1 tatlı kaşığı bikarbonatlı soda
- 1,5 tatlı kaşığı zencefil
- 1/2 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı toz karanfil

Yapılışı

  1. Unu eleyin. Soda ve tüm baharatları una ekleyip güzelce karıştırın.
  2. Toz şekeri bir mutfak robotu yardımıyla biraz inceltin.Şekerin 1/3 ini ayırıp, kalanıyla tereyağını krema kıvamını alana kadar çırpın.
  3. Yumurtayı ayrı bir kaba kırın. Çatalla hafifçe çırptıktan sonra tereyağlı karışıma ekleyin ve çırpmaya devam edin.
  4. Pekmez ve limon suyunu da ekleyin ve güzelce çırpın.
  5. Son olarak baharatlarla karıştırdığınız unu da ekleyin ve karıştırın.
  6. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.Top şeklini verdiğiniz hamuru önceden ayırdığınız şekerin içinde yuvarlayın.
  7. Bu şekilde hazırladığınız kurabiye hamurlarını yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine 4-5 cm aralıklarla yerleştirin.
  8. Önceden 160 dereceye ısıtılmış fırında 15 dk pişirin.Soğuyana kadar dayanabilene aşk olsun:)



Koca bir kutu kurabiyeniz olacak .Sabah bir bakacaksınız  kutu bomboş : (

NOT: Bu tarif  Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından çıkan Dünyanın En Güzel Kurabiyeleri kitabından alınmıştır.Baharat ölçüleri dışında tarife sadık kalınmıştır.

Yazar caferengigul.blogspot.com

10 yorum:

  1. Elinize sağlık bayıldım bunlara sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. kıyır kıyır nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Hımmmmm,şöyle bir gezindimde güzel bir mutfakla tanışımtım anlaşılan,zevkle takipteyim:))

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar. Ben blog dünyasında yeni ve acemiyim.Sizin bloğunuzu da Serpil Çakıcı Hanımefendi'nin bloğunda gördüm ve onun size yazdıklarından dolayı merak ettim.Evet gerçekten de görülmeye değer blog ve hemen üye oldum.Bu arada ben de mühendisim ama mesleğimi yapmıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog yazmak çok keyifli bir uğraş.İnsan hem bildikleri paylaşıyor , hem de çok güzel fikirler öğreniyor.
      Mesleğinizi yapmasanız da elinizin dokunduğu bir çok şeyde mühendislik öğretisinin etkileri olduğuna eminim.Güzel sözleriniz için teşekkürler ve hoşgeldiniz.

      Sil
  5. çok beğendim tarifi.. zencefili zaten severim, birde öyle güzel çatlamışlar ki.. tutamaz insan kendini yazıyorum bu tarifide..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Yeşim hanım,
      Çok güzel oluyor bu kurabiyeler.Yaparsanız bi haber edin:)

      Sil