15 Aralık 2015 Salı

KAZYAK ( KAZAYAĞI ) KAVURMASI


Yeşil , yeşil, yemyeşil bir yemek...Ege ve ot yemekleri, Bodrum ve ot yemekleri, Girit ve ot yemekleri, ben ve ot yemekleri...Tazecik otlar pazar tezgahlarını, tarlaları, dağı, taşı ve pek tabiiki benim sofralarımı şenlendirmeye başladı.Tek derdim onları yıkamak.Saatler alıyor otları topraktan arındırmak.Sirkeli su da bekletmekse birazcık ama sadece birazcık işi kısaltıyor o kadar.Ar-ge'ci arkadaşlar lütfen bi ot yıkama makinesi geliştirin artık.


Yukarıda fotoğrafta gördüğünüz güzeller güzeli otun adı kazyak, kazayağı ya da Bodrum'cası gazyak.Maydanozu andırıyor değil mi?Köklerini inkar etmiyor açıkçası:)Kendine has çok güzel bir aroması var dokunur dokunmaz koku reseptörlerinizi gıdıklayan ve bir o kadar da damağınızı şenlendiren ...Sevgili Tijen İnaltong'un Bir Ot Masalı adlı kitabında A ve C vitamini bakımından zengin olduğundan,  mide rahatsızlıklarına iyi geldiğinden ve gaz giderici özelliğinin olduğundan bahsedilmiş.Otları sıkılmadan keyifle öğrenmek istiyorsanız mutlaka bu kitabı edinmelisiniz.


Malzemeler
- 1 bağ kazyak
- 1/2 bağ taze soğan
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- zeytinyağı
- tuz


Yapılışı
  1. Mümkün olduğu kadar yıkamış olduğunuz kazyakları 1'er cm olacak şekilde doğrayın ve tencereye dökün.
  2. Taze soğanları doğrayın ve kazyakların üzerine yerleştirin.
  3. Son olarak kırmızı biber, tuz ve zeytinyağını gezdirip ocağın altını yakın.
  4. Otlar rengini değiştirene kadar yüksek ateşte, sonrasında kısık ateşte pişirin.Yaklaşık olarak 15- 20 dk da yemeğiniz pişmiş olur.Size de afiyetle yemek düşer.
Taze soğan yerine kuru soğanda kullanabilirsiniz.Aynen bu şekilde pişirdiğiniz kazyaklara yumurta kırarak hazırlamanızda mümkündür.Bence her hali başka güzel bu aromatik otun.Sizde mutlaka bulun buluşturun deneyin.
Yazar caferengigul.blogspot.com

2 yorum:

  1. değişik bir sebze ve tarif benim için canım.nefis görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil