Balık restoranlarında yedikten sonra tadı damağınızda kalıyorsa bir de evde yapmayı denemelisiniz.Ben yemesini çok severim.Ama asıl onu alıp yıkaması, haşlaması ve sıyırması benim için tam bir mutluluk ritüelidir.Pişmeden önceki ipeksi dokusu muhteşemdir.Piştikten sonra tam tabiriyle, tereyağından kıl çeker gibi çekip çıkarırsınız o yumuşacık bacaklarını derisinden.Dedim ya benim için başlı başına bir keyif ahtapotla uğraşmak.
Fotoğrafta gördüğünüz henüz pişmemiş hali kendilerinin.Bu tarif için bize gereken temel malzeme ahtapot ve haşlamak için su.Ahtapotu mümkünse çarpılmış almalısınız.Çünkü bu işlem hem ahtapotu yumuşatıyor, hem de pişme sırasında oluşacak köpüklenmeyi en aza indiriyor.
Şunun güzelliğine bakar mısınız.Vantuzları inci tanesi gibi dizilmemiş mi?Gelelim nasıl yapıldığına.Çarpılmış ahtapotu düdüklü tencereye yerleştirip üstünü geçmeyecek kadar su ekliyoruz.Düdüklü tencere pişirme süresini oldukça kısaltıyor.Normal bir tencerede 2-3 saat kadar haşlamanız gerekirken düdüklüde pimi çıktıktan sonra 30 dk yeterli oluyor.
30 dk'lık haşlama işleminin sonunda ahtapotun görüntüsü fotoğraftaki gibi oluyor.Aslında bu şekilde de yeniliyor.Ama biz ahtapotumuz biraz ılıyınca ( tamamen soğumamalı ) elimizle kırmızı, vantuzlu derisini sıyıracağız ki benim en sevdiğim işlemdir:)
Ahtapotun tüm derisini aynı şekilde sıyırarak beyaz etini ortaya çıkarıyoruz.Dilerseniz derisini az unlayarak kızartabilirsiniz.Pek lezzetli oluyor haberiniz olsun.
Ben rokayı çok yakıştırıyorum ahtapot salatasına.Servis yapacağınız tabağın altını roka yapraklarıyla kaplayın.Dilimlediğiniz ahtapotu zeytinyağı ve limonla harmanlayıp rokaların üstüne yerleştirin.Dilerseniz taze çekilmiş karabiber ekleyebilirsiniz.Ahtapot salatanız hazır.Afiyet olsun.
Ayyyyyy :-) benim en sevdigim yemeklerden biridir ahtapot. Özellikle ahtapot izgarayi çooook severim. Ellerinize saglik.
YanıtlaSilAh ah... keske bir an önce (Marmaris) Sögüt e yerlessek. Ve orada firsat buldukça iyi insan Ahtapotçu Mehmet usta da (ve esi ailesi ile) keyif yapsak... Ah ah! Sögüt ü çooooook özledim. çooook!
Aaa ülkeye dönüş mü var yoksa?Ahtapotun her türlüsü başka güzel oluyor bencede.Bir tarif insanı nerelere götürebiliyor değil mi?
SilHic yemedim esim yemis lezzetli diyor
YanıtlaSilNeyse ellerine saglik belki bigun tadina bakarim
Blogumda bi odul var senin icin
Hoşgeldiniz Melisa Hanım.
SilUmarım bir gün hakkıyla yapılmış bir ahtapot tatma fırsatı yakalarsınız.İnanın inanılmaz lezzetli bir kafadan bacaklı kendileri.Sevgiler.
İnslh yeni lezzetlere merakliyimdir
SilOdul konusuna gelince bende cok bilmiyordum
Odulu sectigim15 kisiye vermem gerekiyirmus:-) oyun sonucta dilerseniz devam edebilirsiniz
Sevgileeerrr
Teşekkür ederim sevgili Melisa:)
SilAh var ya ne çok severim. Midilli de her öğün yedik yedik doyamadık. Yazdım bu tarifi
YanıtlaSilElerine sağlık . Sevgiler
Mutlaka deneyin o zaman.Ama unutmayın ahtapot çarpılmış olmalı yoksa çok sert oluyor.
SilSevgiler.
Sürünerek, yalanarak dakikalarca baktım fotolara. Bodrum'da yaşadığım yıllarda kımetini bilemedim ya ahtapotun ona yanıyorum. İstanbul'da böyle bütün bulmak zor da olsa mümkün ama çok pahalı. Aslında pişirmesi maharet ister. Bir ayarı kaçarsa lastik gibi olur. Ellerinize sağlık akşam bu saatte beni bende aldı bu paylaşım.
YanıtlaSil:) Bodrum'da ahtapot bulmak gerçekten çok kolay.Balıkçılardan, balıkçı lokalinden kolaylıkla alabiliyorsunuz.Ben henüz hiç satın almadım:) Yakalaması ve çarpması eşimin zevki, pişirmesi ise benim keyfimdir.Salatası ve ızgarası balık sofralarının vazgeçilmez mezelerindendir.Ancak öyle farklı, öyle güzel tarifleri var ki...Belki yeniden düşer yolunuz Bodrum'a ve sizde acısını çıkarırsınız geçmiş zamanların.
SilEvet, çok haklisiniz, bir tarif veya bir yemek ile insanin aklina neler neler geliyor.
YanıtlaSilAma daha henüz dönüs yok :-) malesef. Daha beklememiz, sabretmemiz gerekiyor :-)
Güzel günler dilerim.
Döneceğiniz güne kadar güzel anılar biriktirmeniz dileğiyle.
Silisim oyle sandim ama gerçek ahtapotmuş:) sanırım yıyemem ama sevenler için güzel bir tarif canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSil:)) Sevenler için çok güzel bir salata.Ama mühim olan severek ve keyif alarak yiyebilmek.Herkes sevmiyor bu tarz deniz ürünlerini.Sevgiler.
Sil