27 Ocak 2015 Salı

DİVRİĞİ PİLAVI


Çok zengin bir yemek kültürümüz olduğu yadsınamaz bir gerçek değil mi? Basit bir pirinç yemeği olan pilav bile yöreden yöreye çeşitlilik gösteriyor. Daha da önemlisi bir şölen yemeğine dönüşüyor. Eskiden olduğu gibi günümüzde de her evde pilav pişiyor. Ama insan çalışarak modernleştikçe evde yapılan yemekler olabildiğince sadeleşip, basitleşiyor. Yine de arada sırada da olsa kültürümüzün içinde yer alan yemekleri yapmayı ihmal etmeyelim. Aile büyüklerinin bilgilerinin onlarla birlikte kaybolmasına izin vermeyelim.

Divriği pilavını  televizyonda Sivas'ı tanıtan bir programda görmüştüm ilk defa.Henüz oralara gitmişliğim , bu güzel pilavı yerinde , usta ellerden tatmışlığım yok. Kitaplardan ve internetten ulaşabildiğim tarifleri inceleyerek yaptığım bu pilavı biz çok sevdik. cafe Rengigül arşivinde bulunmazsa ayıp olurdu.


Malzemeler

- 1 kilo kuşbaşı et
- 2 adet soğan
- 1 su bardağı badem
- 1 su bardağı nohut ( haşlanmış )
- 1 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 2 su bardağı su
- tuz, karabiber, yenibahar
- 5 çorba kaşığı tereyağı

Yapılışı

  1. Tabanı kalın bir tencereye ( tercihen bakır ) yemeklik doğradığınız soğanları koyun.Üzerine eti ve 4 çorba kaşığı tereyağını yerleştirip kapağı kapalı olacak şekilde kısık ateşte pişirin.
  2. Sıcak suda yarım saat beklettiğiniz bademlerin kabuklarını soyun ve kurulayın.Ayrı bir tavaya 1 çorba kaşığı tereyağını ve bademleri ekleyip kavurun.Bademlerin rengi değişince ocağı kapatın.
  3. Üzümleri  ve pirinci yıkayıp süzün.
  4. Etler kavrulup yumuşadığında sırasıyla üzerine badem, nohut, üzüm ve baharatları ekleyip karıştırın.Son olarak pirinci ve suyu ekleyip pişirin.Pilav suyunu çektiğinde ocağı kapatın.
  5. Pilavı karıştırıp bir servis tabağına alabileceğiniz gibi genişçe bir tabağı tencerenin üstüne kapatıp, ters çevirerek de servis yapabilirsiniz.Afiyet olsun.
Yazar caferengigul.blogspot.com

9 yorum:

  1. off nefis bir görüntü canım.çok beğendim.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Nefis bir pilav ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler sevgili Özgen.Bayram ve düğün yemeğiymiş kendileri.O yüzden pek bi gösterişli.

      Sil
  3. Gerçekten bir şölen yemeği. İçinde 1 kilo et, 1 su bardağı badem sadece onlar yeter. Süper görünüyor elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi , daha ne olsun :)
      Bizim insanımız biliyor ağzının tadını.Eski yemekler bir harika.Sevgiler.

      Sil
  4. Ellerine sağlık harika bir pilav herşeyi içinde benim tatlıya gelince evet o kötü kokulu amonyakla yapılıyor fakat pişerken o kokudan eser kalmıyor zaten lezzeti amonyak veriyor. Aktarlardan bulabilirsin sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Özgen
      Bu tarifini mutlaka denemek istiyorum.Çok merak ettim.Sevgiler.

      Sil
  5. Tariflerinize bayılıyorum her ne kadar diyette olsam da :)

    YanıtlaSil