16 Aralık 2014 Salı

KÖRMEN YEMEĞİ

İstemeden de olsa ara verdim.Yoğunluktan bir türlü yazmaya fırsatım olmadı.Üstelik bazı günler yemek yapmaya bile fırsatım olmadı desem doğrudur.Geçen Aralık ayında başlamıştık tadilata "1 bilemedin 2 ayda biter" sözüne güvenerek.Koca 1 yıl geçti, hemen biter dedikleri tadilat anca bitti.Evde tadilat inanılmaz zor hele ki; bu kadar uzun sürerse çok daha zor oluyor.Neyse ki bitti artık , ben de bittim yorgunluktan.Ama herşey istediğim gibi oldu.İşte bu mutluluk insanın tüm yorgunluğunu alıp götürüyor.İşin sonunda evimin çok güzel ve herşeyi el işçiliği olan 1 katı daha oldu:) Ufak tefek birkaç eksiğimiz daha yapıldığında bahçe katım tamamen bitmiş olacak.

Günler bu kadar yoğun geçerken fotoğrafta gördüğünüz köremenleri toplamış Nenoşumuz.Bana da pişirip afiyetle yemesi düştü.Bu bitkinin Bodrum'da yöresel adı köremen ya da körmen.Pırasaya benziyor dediğinizi duyar gibiyim.Yabani pırasa olarak satıldığını da gördüm ama kaynaklar ondan daha çok yabani sarımsak olarak bahsediyor.Bodrum'da bahçelerde , dağlarda kendiliğinden yetişiyor.Benim bahçemin 2-3 metrekarelik bir kısmında da çıkıyorlar ve benim için öyle değerliler ki...


Bu güzelim otu temizleyip yıkadıktan sonra aynı pırasa yemeği gibi pişirebilirsiniz ya da kavurup yumurtalı pişirebilirsiniz ki ben henüz denemedim.İsterseniz ince ince kıyıp mayalamış olduğunuz ekmek hamuruna karıştırabilirsiniz.Tercih sizin.


Köremenlerin köklerini kestikten sonra atmayın, toprağa gömün.Öyle hızlı filizleniyorlar ki şaşırmamak mümkün değil.Aynı işlem pırasalar içinde geçerli.Sakın benim bahçem yok diye geçirmeyin bile aklınızdan, orta boy bir saksı bile işinizi görür.Size de kendi  yetiştirdiğim sebzeleri pişiriyorum diye gururlanmak düşer:))


Eh bu kadar laf kalabalığı yeter değil mi?Artık tarife geçmeli.Yıkanmış köremenleri 2 cm uzunluğunda doğrayıp zeytinyağında, 1 yemek kaşığı salça ve 1 tatlı kaşığı kırmızı biber  ile kavurmaya başlayın.Köremenler diriliklerini kaybetmeye yakın daha önceden haşlamış olduğuz 1 su bardağı kadar nohut ve biraz sıcak su ekleyip pişmeye bırakın.İşte bu kadar.Afiyet şeker olsun efendim.
Yazar caferengigul.blogspot.com

10 yorum:

  1. Annem anlatırdı bu bitkiyi, memleketteyken yaparlarmış. Hiç yemedim. Sayende gördüm :) Pidede gözüm kaldı :)) Afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel belki birgün tadına bakma şansınızda olur.
      Teşekkürler.

      Sil
  2. Bizde körmen i yiyoruz tatillerimizde :-)
    Ama sunu söylemeliyim, acayip gaz yapiyor insana :-)
    Tadi güzel diye arada sirada yumurta ile güzel oluyor.... veya köylülerin yaptigi körmenli gözleme var. Gözlemenin içine sadece kavrulmus körmen ekliyorlar. Bence gözlemenin içine biraz patates veya peynir de eklense, daha da lezzetli olur.
    Sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sevgili Hülya hanım
      Ben ekşi mayalı ekmeğime kattım birazcık.Çok da güzel oldu.Gözlemesini de mutlaka deneyeceğim.Lezzeti çok güzel bir sebze.Zamanında bol bol tüketmeli:)
      Sevgiler.

      Sil
  3. bencede sarımsağa benziyor.kayınvalidem bahçesine ekerdi.yemeğini yapmamıştık ama.nefgis bir yemek olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bodrum' da bu mevsimde pek bol bulunuyor.Bol bol da yemeği yapılıyor.Çok lezzetli bir aromaya sahip.Mutlaka denemelisiniz.Sevgiler.

      Sil
  4. Uzun Bodrum yaşantım sırasında en sevdiğim ottu. Hayret ettiğin şey ise çoğu Bodrum yerlisinin körmeni sevmiyoır olması idi. Kötü kokuyor derlerdi. Halbuki o koku sarımsak aroması. Ben taze soğan gibi doğrayıp, peynirle karıştırıp üzerine zeytinyağı, limon öyle yerdim. Bilseydim böyle pişirme şeklini öyle yapardım. Elinize sağlık imrenmedim desem yalan olur. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bodrum oldukça ilginç bir yer İlhan Bey.Bodrum, Yalıkavak, Gümüşlük ya da Turgutreis hepsi birbirinden öyle ayrılıyor ki sanki Türkiye' nin farklı bölgeleri gibi.Hatta Yalıkavak bile kendi içinde yemek ve adetler bakımından farklılıklar gösterebiliyor.O nedenle doğrudur bazı bölgeler körmeni sevmezken Yalıkavak belkide en çok kullanan beldedir.Ben de sizin hazırlama şeklinizi pek beğendim .Özellikle çökelek peyniriyle çok yakışacağını düşünüyorum ve mutlaka deneyeceğim.

      Sil
  5. mrblar bende malatya erkenekliyim ve su an mersindeyim erkenekten toplamis gondermis cnm yegenlerim bizdede kormenin yeri cok farklidir helede kormen hitabi(gozlemesi) pilavi ve sulucasi yapilir sulucasi sizin tarifiniz diyebilirim pirasa yemegi gibidir. ellerinize saglik bi ara bende pilav tarifini yazarim ozellikle tereyagli bulgur pilavinda muhtesem oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar
      Pilavı merak ettim, eminim çok güzel oluyordur."körmen hitabi" yöresel adı çok hoşuma gitti.Aslında bunları yaşatmak gerek.Yoksa günümüz koşullarında yavaş yavaş yokolup gidecekler.Sevgiler.

      Sil