12 Kasım 2014 Çarşamba

AHTAPOT SALATA


Balık restoranlarında yedikten sonra tadı damağınızda kalıyorsa bir de evde yapmayı denemelisiniz.Ben yemesini çok severim.Ama asıl onu alıp yıkaması, haşlaması ve sıyırması benim için tam bir mutluluk ritüelidir.Pişmeden önceki ipeksi dokusu muhteşemdir.Piştikten sonra tam tabiriyle, tereyağından kıl çeker gibi çekip çıkarırsınız o yumuşacık bacaklarını derisinden.Dedim ya benim için başlı başına bir keyif ahtapotla uğraşmak.


Fotoğrafta gördüğünüz henüz pişmemiş hali kendilerinin.Bu tarif için bize gereken temel malzeme ahtapot ve  haşlamak için su.Ahtapotu mümkünse çarpılmış almalısınız.Çünkü bu işlem hem ahtapotu yumuşatıyor, hem de pişme sırasında oluşacak köpüklenmeyi en aza indiriyor.


Şunun güzelliğine bakar mısınız.Vantuzları inci tanesi gibi dizilmemiş mi?Gelelim nasıl yapıldığına.Çarpılmış ahtapotu düdüklü tencereye yerleştirip üstünü geçmeyecek kadar su ekliyoruz.Düdüklü tencere pişirme süresini oldukça kısaltıyor.Normal bir tencerede 2-3 saat kadar haşlamanız gerekirken düdüklüde pimi çıktıktan sonra 30 dk yeterli oluyor.


30 dk'lık haşlama işleminin sonunda ahtapotun görüntüsü fotoğraftaki gibi oluyor.Aslında bu şekilde de yeniliyor.Ama biz ahtapotumuz biraz ılıyınca ( tamamen soğumamalı ) elimizle kırmızı, vantuzlu derisini sıyıracağız ki benim en sevdiğim işlemdir:)


Ahtapotun tüm derisini aynı şekilde sıyırarak beyaz etini ortaya çıkarıyoruz.Dilerseniz derisini az unlayarak kızartabilirsiniz.Pek lezzetli oluyor haberiniz olsun.


Ben rokayı çok yakıştırıyorum ahtapot salatasına.Servis yapacağınız tabağın altını roka yapraklarıyla kaplayın.Dilimlediğiniz ahtapotu zeytinyağı ve limonla harmanlayıp rokaların üstüne yerleştirin.Dilerseniz taze çekilmiş karabiber ekleyebilirsiniz.Ahtapot salatanız hazır.Afiyet olsun.

Yazar caferengigul.blogspot.com

14 yorum:

  1. Ayyyyyy :-) benim en sevdigim yemeklerden biridir ahtapot. Özellikle ahtapot izgarayi çooook severim. Ellerinize saglik.
    Ah ah... keske bir an önce (Marmaris) Sögüt e yerlessek. Ve orada firsat buldukça iyi insan Ahtapotçu Mehmet usta da (ve esi ailesi ile) keyif yapsak... Ah ah! Sögüt ü çooooook özledim. çooook!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa ülkeye dönüş mü var yoksa?Ahtapotun her türlüsü başka güzel oluyor bencede.Bir tarif insanı nerelere götürebiliyor değil mi?

      Sil
  2. Hic yemedim esim yemis lezzetli diyor
    Neyse ellerine saglik belki bigun tadina bakarim
    Blogumda bi odul var senin icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Melisa Hanım.
      Umarım bir gün hakkıyla yapılmış bir ahtapot tatma fırsatı yakalarsınız.İnanın inanılmaz lezzetli bir kafadan bacaklı kendileri.Sevgiler.

      Sil
    2. İnslh yeni lezzetlere merakliyimdir
      Odul konusuna gelince bende cok bilmiyordum
      Odulu sectigim15 kisiye vermem gerekiyirmus:-) oyun sonucta dilerseniz devam edebilirsiniz
      Sevgileeerrr

      Sil
    3. Teşekkür ederim sevgili Melisa:)

      Sil
  3. Ah var ya ne çok severim. Midilli de her öğün yedik yedik doyamadık. Yazdım bu tarifi
    Elerine sağlık . Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka deneyin o zaman.Ama unutmayın ahtapot çarpılmış olmalı yoksa çok sert oluyor.
      Sevgiler.

      Sil
  4. Sürünerek, yalanarak dakikalarca baktım fotolara. Bodrum'da yaşadığım yıllarda kımetini bilemedim ya ahtapotun ona yanıyorum. İstanbul'da böyle bütün bulmak zor da olsa mümkün ama çok pahalı. Aslında pişirmesi maharet ister. Bir ayarı kaçarsa lastik gibi olur. Ellerinize sağlık akşam bu saatte beni bende aldı bu paylaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Bodrum'da ahtapot bulmak gerçekten çok kolay.Balıkçılardan, balıkçı lokalinden kolaylıkla alabiliyorsunuz.Ben henüz hiç satın almadım:) Yakalaması ve çarpması eşimin zevki, pişirmesi ise benim keyfimdir.Salatası ve ızgarası balık sofralarının vazgeçilmez mezelerindendir.Ancak öyle farklı, öyle güzel tarifleri var ki...Belki yeniden düşer yolunuz Bodrum'a ve sizde acısını çıkarırsınız geçmiş zamanların.

      Sil
  5. Evet, çok haklisiniz, bir tarif veya bir yemek ile insanin aklina neler neler geliyor.
    Ama daha henüz dönüs yok :-) malesef. Daha beklememiz, sabretmemiz gerekiyor :-)
    Güzel günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döneceğiniz güne kadar güzel anılar biriktirmeniz dileğiyle.

      Sil
  6. isim oyle sandim ama gerçek ahtapotmuş:) sanırım yıyemem ama sevenler için güzel bir tarif canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Sevenler için çok güzel bir salata.Ama mühim olan severek ve keyif alarak yiyebilmek.Herkes sevmiyor bu tarz deniz ürünlerini.Sevgiler.

      Sil