16 Eylül 2013 Pazartesi

ŞEFTALİ REÇELİ

Haftaya reçel yaparak başlamaya ne dersiniz?


Şeftali mevsimi sona ermeden mutlaka yapmalısınız.Kesinlikle pişman olmayacaksınız benden söylemesi.

Malzemeler

- 1 kilo orta boy olgun şeftali
- 750-800 gr toz şeker ( eğer güneşte bekletme şansınız yoksa 1000-1500 gr şeker kullanmalısınız )
- 1 adet çubuk tarçın
- 1 adet vanilya çubuğu
- 1/2 limonun suyu
- bol miktarda yaz güneşi:)


Yapılışı

1.  Şeftalileri ikiye bölün ve derince bir tencereye yerleştirin.Üzerine toz şekeri serpiştirin.Ben çekirdeklerini de tencerenin içine atıyorum.Çünkü kaynatma anında çok güzel renk veriyor. 


2.  Şeftaliler bu şekilde bir geceyi geçirsinler, sabaha suyunu bırakmış olurlar.Bu sayede kaynatması kolay olur ve su eklemek zorunda kalmazsınız.
3. Sabah olup da gün doğunca tencereye tarçın ve vanilya çubuğunu da ekleyin ve ocağa koyun.Şeftaliler pişene kadar kaynatmaya devam edin.
4.  Son olarak yarım limonun suyunu ekleyip bir taşım kaynatın ve ocağı kapatın.
5.  İçinden çekirdekleri çıkarıp 3-4 gün kıvam alana kadar güneşte bekleyin.


6.  Mis gibi kokusuyla şeftali reçeliniz hazır efendim.Size ise onu kaynatılmış kavanozlara koymak ve yine kaynatılmış  kapaklarla sıkıca kapatıp ters çevirmek kalır ( bu işlemle kapakların sıkı kapalı olup olmadığının sağlamasını yapmış olursunuz ). Bir gün bu şekilde bekletip kaldırabilirsiniz.

Bu harika reçeli; çat kapı gelen misafirlerinize, bir kaşık kaymak ya da dondurma eşliğinde tatlı niyetine de servis yapabilirsiniz.Benden söylemesi:)

Tatlı haftalar...

4 yorum:

  1. Muhteşem görünüyor. Rengi de muhteşem. Fotoğraftan bir de sakız gibi hissi veriyor. Biz şeftalinin marmelatını yapıyoruz. Bu güzelliği görünce, reçelini de denemek farz oldu. Ellerinize sağlık, afiyet şeker olsun :) .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dokusunun sakız gibi olmasını güneşe borçlu açıkcası:)
      Ben de bayılıyorum bu görüntüye.Ah bir de kokusu var ki; dostlar başına:)

      Sil
  2. en sevdiğim meyveler yaz meyveleri, reçel yapılarak saklanıyor ne güzel,,, ya güneş keşke güneşten de biraz reçel yapabilseydik...:)))...sağlıcakla kalın..sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel olurdu kavanoz kavanoz güneş depolayabilmek. Kışın dondurucu soğuklarında kaşık kaşık kullanmak:)Düşünmesi bile hoş.
      Sevgiler.

      Sil