13 Haziran 2011 Pazartesi

ENGİNARLI PİLAV

Enginarlar bitmek üzere.Son kalan taze enginarlardan yaptım yetiştirdim yazımı.Yok böyle bir lezzet, mutlaka denemelisiniz.Ama lütfen zeytinyağını bol bol kullanmaktan kaçınmayın ki pilavınız enfes olsun.

Malzemeler

- 1 adet büyük soğan
- 5-6 adet yerli enginar
- 1 demet dereotu
- 1 demet nane
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- karabiber, deniz tuzu
- 2 çorba kaşığı kuş üzümü
- 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
- 3 çay bardağı pirinç
- zeytinyağı
- 3.5 çay bardağı su


Yapılışı
  1. Bir kaseye limonlu su hazırlayın.Enginarların kafalarının uç kısımlarını kesip atın.Yaklaşık olarak yarısını kesmiş olacaksınız.Dıştaki sert yapraklarını da elinizle ayıklayın.Ayıklanmış olan enginarları limonlu suyun içine atın ki kararmasınlar.Eğer enginarlar büyükse içindeki tüylü kısmını kaşık yardımıyla kazımanız gerekecektir.Dışını da açık yeşil hal alana kadar soyabilirsiniz.
  2. Soğanları yemeklik doğrayıp yağda, az şeker ve tuz ile kavurun.
  3. Hazırlamış olduğunuz enginarları küçük küçük doğrayıp bekletmeden kavrulmakta olan soğanlara ekleyin.Tencerenin kapağını kapatıp enginarlar yumuşayana kadar pişirin.
  4. Enginarlar pişerken pirinci, dereotu ve naneyi yıkayın.
  5. Enginarlar yumuşayınca dolmalık fıstıkları ekleyip kısa bir süre daha kavurun.Pirinci, ince ince doğramış olduğunuz dereotu ve naneyi de ekleyip karıştırın.
  6. Tüm baharatları ve kuş üzümünü de tencereye alıp, 3,5 çay bardağı suyu ilave edip kısık ateşte pişirin.
  7. Pilavınızı ılık veya soğuk olarak servis yapın.

Not:Bodrum'da  yetişen ve dış kısmı koyu mora yakın bir renk olan enginar, yerli enginardır.Diğer enginar çeşitlerine göre daha ufak yapıya ve  daha aromatik bir tada sahiptir.

Yazar caferengigul.blogspot.com

5 yorum:

  1. O kadar güzel anlatmissiniz ki tarifinizi not edip matlaka deneyecegim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Harika bir tarif olmus, ellerine saglik canim. Enginari bende çok severim

    YanıtlaSil
  3. enginara bayılırım ama hiç pilavını denememiştim. elinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. eline sağlık olsun

    www.muhabbetsofrasi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık canım,farklı bir tarif olmuş.
    Değişik pilavlar denemeyi seviyorum,enginar bulabilirsem denicem inşAllah :)
    Hayırlı cumalar diliyorum..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil