15 Ocak 2013 Salı

PATATESLİ EKMEK

Cuma günü başladı her şey ; acil servisler, serumlar, ilaçlar...ama en çok üzüntü ve korku.İnsanın sevdiğinin, hayat arkadaşının rahatsızlanması ....üzücü, çok üzücü bir durum.Çoğu zaman keşke doktor olsaydım dediğim olmuştur.Ama en çok o anlarda istedim bunu.21/11' e yükselen ve acil müdahaleye rağmen bir türlü düşürülemeyen bir tansiyon...2-3 saatlik bir uğraşın sonunda kabul edilebilir değerlere inince, kafada binlerce soru ve yürekte anlatılması imkansız bir sızıyla eve dönüş.Evde ilaçlar ve tansiyon ölçmeleriyle geçen bir hafta sonunun ardından Pazartesi ilk iş hastaneye gittik.İki koca sayfa dolusu tahlil sonucu ve gidilecek kalp doktoru.Ultrasonlar , EKG' ler ve efor testi...Sonuç asabi tansiyon.Çünkü tüm değerler normal.Ama bu sonuç  ilaç kullanılmayacağı anlamına gelmiyor.Bir süre ilaç kullanmak elzem.Ancak en mühimi stres yönetimi yapabilmekmiş, doktorumuz öyle söyledi.Hepimiz için söylemesi kolay, ama uygulaması zor olan bir durum; stres yapmamak.Aslında bir çok hastalığın temelinde yatan sebep de stres.

Benim için çok zor 3-4 gün geride kaldı.Biliyorum ki biz bununda üstesinden geliriz.Sadece biraz dikkat.Hepimizin böyle durumlarda telaffuz ettiği "neyse ki daha kötü bir şey değilmiş" cümlesi bir parça olsun teselli kaynağı.Neyse ki çabuk fark ettik.Böylelikle yüksek tansiyonun vücuda zarar vermesini önlemiş olduk.İnsanın sevdiklerinin hastalanması ama en çok da hayat arkadaşının hastalanması yürekte büyük sızı.Sağlık çok mühim, sevdiklerimizin sağlığı çok çok mühim.Dedim ya biz bunu da atlatırız hem de en kısa sürede.

Neden patatesli ekmek önce onu belirtmek istiyorum.Yüksek tansiyonun en büyük etkeni tuzun bileşiminde sodyum vardır.Potasyum sodyumla yer değiştirerek vücudun zarar görmesini engeller.Patates, muz, kayısı, marul, incir, armut iyi birer potasyum kaynağıdır.Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi için Dr.Ender Saraç ve Dr.Mehmet Öz' ün yazılarını okumanızı öneririm.Ben de patatesi bu şekilde öğünlere dahil etmeye çalıştım.


Malzemeler

- 1 adet patates ( 250 gr kadar )
- 350 gr beyaz un
- 115 gr kepekli un
- 1 paket instant maya
- 2 tatlı kaşığı tuz ( ben 1/2 tatlı kaşığı kullandım, malum tuz yasak )


Yapılışı
  1.  Kabuğunu soyup minik minik doğradığınız patatesi haşlayın.Patatesin haşlama suyunu ayrı bir kaba aktarın.Haşlanmış patatesleri bir çatal yardımıyla ezin ve soğumaya bırakın.
  2. Unları, mayayı ve tuzu derin bir kapta çırpıcı yardımıyla havalandırın.Ezmiş olduğunuz patatesi unlu karışıma ekleyin.
  3. Patatesi haşladığınız suyu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.Yaklaşık olarak 150-200 ml su yeterli oluyor.
  4. Güzelce yoğurduğunuz hamurun üstünü örterek 2 katı büyüklüğe ulaşana kadar mayalandırın.Bekleme süresi ortamın sıcaklığına göre değişecektir.
  5. Mayalanmış olan hamuru unlanmış tezgah üzerine aktarıp hafifçe yoğurarak şekillendirin ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
  6. Hamurun üzerini örterek yaklaşık yarım saat daha mayalanmaya bırakın.Süre sonunda isterseniz bir bıçak yardımıyla üzerini çizin.
  7. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında 20 - 30 dk pişirin.Elinizle ekmeğe vurduğunuzda tok bir ses çıkıyorsa ekmeğiniz pişmiştir.


Oldukça yumuşak ve lezzetli bir ekmek oldu.Ayrıca patates nedeniyle kolay bayatlamıyor.
 
Herkese sağlıklı haftalar diliyorum.
 
Yazar caferengigul.blogspot.com

10 yorum:

  1. amanın olsada yesek...
    canım ellerine sağlık.........

    YanıtlaSil
  2. geçmiş olsun canım.acil şifalar diliyorum.ekmekte nefis görünüyorellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Allah tekrar aynı acıları yaşatmasın canım inşallah,sağlıklı nice günler sizinle olsun(gülsüm)

    YanıtlaSil
  4. Cok gecmis olsun. Insallah bundan sonra hersey yolunda ve saglikla gider. Tekrar cok gecmis olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili Duygu.
      Sağlık çok mühim.O oldumu gerisi bir şekilde olup gidiyor.
      Sevgiler.

      Sil
  5. Geçmis olsun.
    Okudugumda düsündüm: ben bu durumda ne yapacagimi sasirirdim. Hele söz konusu insanin hayat arkadasi olunca, insanin yüregi sizliyor.
    çok çok geçmis olsun. Su stres nedeniyle her türlü hastaliklar olusuyor. Stressiz bir hayat, yazdiginiz gibi zor bir durum.
    Tekrardan geçmis olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sevgili Hülya.
      Kimsenin böyle bir deneyim yaşamasını istemem açıkcası.Ama inan bana o an insan soğuk kanlı davranabiliyor.
      Hepimize stressiz günler.

      Sil