30 Aralık 2010 Perşembe

YILBAŞI YEMEĞİ VE FIRINDA HİNDİ

Yılbaşında tatile çıkmaktı planımız ama hayal oldu.İşte bu nedenle annecim erkene aldı yılbaşı yemeğini.Geçen yıl ben yapmıştım hindiyi doğaçlama bir tarifle.Çok lezzetli olmuştu ve yumuşacıktı.Öyle beğenildi ki , bu yıl da benim yapmam kararlaştırıldı.Ancak ofiste işler yoğunlaşınca anneme kaldı.Ben sadece sosunu hazırladım.Canım annem ve babamsa bu güzelim sofrayı ve yemekleri hazırladı.










Malzemeler

- 3-5 kiloluk hindi
- 10-15 adet arpacık soğan
- 10-15 adet soyulmuş kestane
- 1,5 su bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı balsamik sirke
- 1/2 çay bardağı soya sosu
- 1 kök taze zencefil
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 2 çay kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı karabiber

Yapılışı


  1. Zencefili rendeleyin.
  2. Zeytinyağı, sirke, soya sosu ve tüm baharatları güzelce karıştırın.
  3. Yıkadığınız hindiyi hazırlamış olduğunuz sosla iyice ovalayın.
  4. Hindiyi en az 2 saat ,mümkünse 1 gece dinlendirin.Arada bir alt üst edip ovalayın.
  5. Unladığınız fırın poşetine hindiyi koyun.Kalan sosa soyulmuş arpacık soğanları ve kestaneyi ekleyip karıştırın, hindinin içini doldurun.Tüm sosu da fırın poşetine dökün.Ağzını bağladığınız fırın poşetini 5-6 yerinden delin.
  6. Hindiyi 200 dereceye ısıttığınız fırında 1,5-2 saat pişirin.(Pişince bacakları gövdeden ayrılıyor.)
  7. Fırın poşetini kesip, dilimleyerek servis tabağına alın.Üzerine sosundan gezdirin.


Tatlısız yemek olmaz değil mi:) İşte size anne revanisi...


Sağlıklı ve mutlu bir yıl dileğiyle, iyi seneler.

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA


Barbunyayı çok severim.Haftada bir pişirim yazları.Kış içinde değişiklik olsun diye dondurucuya bir kaç poşet koyarım mutlaka.Bahçemizin ürünü bu barbunyalar.Öyle güzel, öyle lezzetli...İnsanın kendi yetiştirdiğinin tadı başka oluyor.
Bakır tencerede pişti barbunyalar,çok kısık ateşte.Böylece daha bi güzel, daha bi lezzetli oldular.






Malzemeler


- 1 kilo taze barbunya
- 1 adet havuç
- 1 adet soğan
- 1 adet domates
- 5-6 dal maydanoz
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı
- tuz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı


  1. Yemeklik doğradığınız soğanları 1 yemek kaşığı zeytinyağında tuz ve şekeri de ekleyerek kavurun.
  2. Halka halka doğradığınız havuçları kavrulmakta olan soğanlara ekleyin.
  3. Domatesin kabuğunu soyup, yemeklik doğrayın.
  4. Soğanlar pembeleşince domatesleri ve pul biberi ekleyip karıştırın.Kaynamasını bekleyin.
  5. Barbunyalarıda ekleyin .Tencerenin kapağı kapalı şekilde ,kısık ateşte barbunyalar yumuşayana kadar pişirin.Gerekirse çok az miktarda sıcak su ekleyebilirsiniz.
  6. Yemek ılıdığında 2 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyip karıştırın.
  7. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.

28 Aralık 2010 Salı

MANTAR KÖFTESİ

Mantar köftesini ilk defa bir arkadaşımın evinde yeniş ve çok beğenmiştim.Daha sonraları kitaplarda da dikkatimi çekmeye başladı.Bu ikinci denemem kendimce, biz çok beğendik.Hatta ofiste arkadaşlarıma tattırdım onlarında çok hoşuna gitti.Değişik bir meze alternatifi olabilir.Sıcak olarak da ,soğuk olarak da çok lezzetli.Lezzetinin en büyük kısmını ise bence kullanılan mantardan alıyor.Ben daha önce de http://caferengigul.blogspot.com/2010/12/bugun-doga-ana-bize-cok-comert-davrand.html  yazımda bahsetmiştim bu mantar türünden.Kısacası her mantar çeşidinin tadı farklı olacağından, bu köfte daha çok yapıldığı mantarın lezzetini yansıtacaktır.Benim size önerim yerel mantarlarla bu tarifi denemeniz ve farklı lezzetlere ulaşmanız olacaktır.




Malzemeler


- 350 gr mantar
- 1 adet kuru soğan
- 1 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 5-6 dal maydanoz
- 3 dal dereotu
- kızartmak için zeytinyağı

Yapılışı


  1. Soğanı rondadan geçirin.
  2. Temizleyip yıkadığınız mantarları da rondodan geçin.
  3. Maydanoz ve dereotunu ince ince kıyın.
  4. Rondodan geçirdiğiniz soğanı, mantarı, doğramış olduğunuz maydanoz ve dereotunu genişçe bir kaseye alın.
  5. Unu ve baharatları ekleyip karıştırın.Ne çok cıvık, ne de çok sert bir hamur olmamalı.Kullanılan mantarın cinsi içindeki su miktarını değiştireceği için daha fazla ya da daha az un eklemeniz gerekebilir.
  6. Düz bir yüzeye un serpiştirin ve hamuru üzerine alın.Gerektiğinde un serperek ( ele yapışmaması için) rulo hale getirin.Parmak kalınlığında olana kadar inceltin ve 4-5 cm'lik parçalara kesin.
  7. Kızgın yağda kızartın.Afiyet olsun.


27 Aralık 2010 Pazartesi

ANNE BÖREĞİ

Canım anneciğim yapmış bu börekleri.Dünyanın en güzel böreğini de yemiş olsanız yine de en güzeli anne eli değmiş olandır değil mi hepimiz için.Anneciğim eliyle açar yufkaları ve çıtır çıtır olur onun börekleri.Tepsi dolunca kalan hamur ve içle anında adam başı bir gözleme yapılıverir sıcacık yensin diye.Canım anneciğim ellerine sağlık.


Bunlarda yılbaşını bilen çiçekler.Aralık ayında tomurcuklanmaya başlayan ve yılın son günlerinde bu güzelim çiçeklerini cömertçe bize sunan çok bilmiş çiçeklerim benim.




Dün lodos rüzgarı hakimdi Bodrum da ve gri bir gökyüzü.Bir çok insanın sevmediği hava aslında.Ben de en çok böyle havaları severim.Ah bir de yağmur yağsa, dalgalar kocaman kocaman olsa, kıyılara çarpsa ve köpük köpük sönse...


Dün şöyle bir dolaşmaya çıktık bizde eşimle.Gerçi Bodrum da ki Esse 'den öteye geçemedik ve pazar gezimizi orada sonlandırdık.Nuran Hanım Bodrum Esse'nin yöneticisi çok güler yüzlü ve samimi bir insan.Tabi hal böyle olunca sonuç aşağıda ki gibi oldu.



Sevgili eşim  yılbaşı hediyelerimi biraz erken vermiş oldu.Ne mutlu bana.İyi ki açıldın Esse.



Görmüş olduğunuz kedicik de canım arkadaşımın kendi elleriyle benim için  yapmış olduğu seramik çalışması buzdolabı magneti.Ne güzel geliyor yeni yıl, hatırlanarak ve sevildiğimi hissettirerek.

26 Aralık 2010 Pazar

HAŞLAMA BÖCEK (DENİZ SALYANGOZU)



Bodrum' lular böcek olarak adlandırırlar .Ancak deniz salyangozu olarak da bilinir.Deniz kenarında, kayalık yerlerde kayaların üzerine tutunmuş olarak yaşarlar.Kayaların üzerindeki küçük yosunlarla beslenirler.Toplaması pek zevkli olur.



Deniz kabuklularının büyük çoğunluğu canlı olarak pişirilmek durumundadırlar.Biz de bu nedenle can çekişmemeleri için direk olarak kaynar suyun içine atarız ve 30 dk haşlarız.



Bir küçük kasede zeytinyağı ve limonu karıştırarak sosunu hazırlarız.Etli kısmını kabuğunun içinden iğne yardımıyla hafif çevirerek çıkarır sosa batırıp afiyetle yeriz.


25 Aralık 2010 Cumartesi

YENİ YIL PASTASI



Bu pasta, Lezzet Dergisi Aralık sayısının kapağını süslüyordu ve görüntüsü beni mest etmeye yetmişti.Dün akşam deneme fırsatı buldum.Üst süslemesini kendimce yaptım, tarife sadık kalmadan.Ama elimde o malzemelerden olsaydı aynısını yapardım.Çünkü çok güzel görünüyordu.

Şekeri bana biraz fazla geldi.Tekrar yaparsam 1 bardak şeker eklemeyi düşünüyorum.Aa tabi bir de meyve şekerlemesi yerine evimde bulunan kuru meyvelerden kullanacağım.Güzel ve kolay bir pasta oldu.Ama yaş pasta gibi değil, daha kuru bir pasta oluyor.






Malzemeler

- 3 yumurta
- 2,5 su bardağı un
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1/2 su bardağı süt
- 1,5 su bardağı  toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1,5 su bardağı meyve şekerlemesi
- 150 gr soyulmuş badem

Üzeri için


- 1 paket krem şanti
- 1,5 çay bardağı soğuk süt

Yapılışı


  1. Yumurtalar ve toz şekeri mikserle çırpın.
  2. Sıvı yağ, süt ve vanilyayı ekleyin ,çırpmaya devam edin.
  3. Un ve kabartma tozunu eleyip yumurtalı karışıma ekleyin ve mikserle karıştırın.
  4. Meyve şekerlemelerini una bulayın ve bademlerle birlikte hamura ilave edin.Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın.
  5. Yağlı kağıt serdiğiniz kelepçeli kalıba hamuru dökün.180 dereceye ayarlanmış fırında 40 dk pişirin.
  6. Krem şantiyi soğuk süt ile katılaşana kadar çırpın.
  7. Kek iyice soğuyunca krem şantiyi üzerine yayın.Üzerini portakal kabukları ve dilimleriyle süsleyip servis yapın.

23 Aralık 2010 Perşembe

MUTLULUK

Muğla demek simit demek benim için .Kim Muğla' ya gitse mutlaka simit siparişi verilir ve o gün akşama gelecek olan simitler için bir kahvaltı sofrası hazırlanır.Taze taze , çıtır çıtır simitler çayın yanında ....tadına doyum olmaz.

Bu simitler işi nedeniyle Muğla' ya giden eşimden.Yanında  da bir demet çiçekle:)Daha ne isterim ki ben.İşte size mutluluk :

Malzemeler

- Bir demet çiçek
- Simit
- İzmir tulumu
- Karanfilli çay

Yapılışı

  1. Aaaaaa yoksa siz bilmiyor musunuz?
  2. Çok kolay.
  3. Bir parça simit , bir çatal peynir, bir yudum sıcacık ama, mutlaka karanfil kokulu çay.Şöyle yavaşça ağzınıza doğru yol alır.
  4. Bu aşama da gözler çiçeklerde pek tabiki.
  5. Mide bayram eder , gözler bayram eder, yüzde kocaman bir tebessüm...ıımm ,ımmm pek leziz ,pek nefis nidaları
  6. Bana da bana da verin diyen Şero' nun patileri...
  7. Nasıl çok kolaymış değil mi mutlu olabilmek, mutlu olabilmeyi başarabilmek.
  8. Ee hadi ne duruyorsunuz orada. Hemen başlayın, hiç vakit kaybetmeden.
  9. Mutluluk ve afiyetle.