3 Kasım 2014 Pazartesi

YOĞURTLU KURU BİBER


Kış hazırlıklarından biri de sebze kurutmak.Çocukluğumun bir kısmının geçtiği Konya'da aklınıza gelebilecek her şey kurutulurdu.Oysa Ege'de kurutma işlemi Konya' ya göre oldukça sınırlı sebze için uygulanıyor.Belki günümüz koşulları , belkide kışın yeşil otların bol olması Ege 'de sebze kurutma işini Anadolu' ya göre az yapılır kılmış.Ege pazarlarını gezme fırsatınız olursa bol bol kurutulmuş patlıcan ve biber dizileri görürsünüz.Hatta yaz aylarında evlerin balkonlarında, pencerelerinde, bahçelerde ve teraslarda gösterişli birer kolye misali yerlerini alırlar.


Yapması çok kolay olan bu yoğurtlu kuru biberi ister salata olarak tüketin, isterseniz de rakınıza meze yapın.Ama mutlaka bir yapın deneyin, seveceksiniz.

Malzemeler
-  15-20 adet kurutulmuş biber
-  3 yemek kaşığı katı ( süzme ) yoğurt
-  1 adet soğan
-  3 yemek kaşığı zeytinyağı
-  2 diş sarımsak
-  tuz
-  su


Yapılışı

  1. Kuru biberleri üstünü örtecek kadar sıcak su dolu tencerede  3 saat  bekletin.Sonra biberler yumuşayana kadar haşlayın ve süzün.
  2. Soğanı yarım daire şeklinde doğrayın.Tavaya zeytinyağını dökün ve soğanları renkleri dönene kadar kavurun.Soğanlar kavrulmaya yakın doğradığınız sarımsağı ekleyin 2-3 dk daha kavurun.
  3. Daha önceden süzmüş olduğunuz biberleri 1 cm aralıklarla doğrayın ve kavrulmakta olan soğanlara ekleyin.5 dk sonra ocağı kapatın ve soğumaya bırakın.
  4. Katı yoğurdu biraz su ilave ederek ezin.Soğuyan biberleri ekleyip karıştırın.Dilerseniz bu aşamada 1 diş rendelenmiş sarımsak ekleyebilirsiniz.Afiyet olsun.

Mutlu haftalar.
Yazar caferengigul.blogspot.com

8 yorum:

  1. offf nasılda güzel görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ben İstanbul'da bile balkonda kurutuyorum. Çok değişik olmuş. Biberlerin haşlanması ilginç. Dediğiniz gibi acı acı çok güzel meze olur. Elinize sağlık. Bu arada müsadenizle izleyiciniz oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz İlhan Bey,
      Evet aslında biberler ıslatıldığı için direk kavrulabilir de,denemek lazım.
      Kesinlikle acılısı mezeye daha çok yakışıyor.
      Sağlıcakla kalın.

      Sil
  3. harika görünüyor, daha önce hiç yememiştim. Çok merak ettim tadını bizde hep közlenmiş biberle yaparlar. Kuru biber bulunca deneyeceğim, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuru biber tadını seviyorsanız beğeneceğinize eminim.Soğanda hafif tatlılık veriyor.Sarımsaklı yoğurtla birleşincede çok lezzetli bir tat ortaya çıkıyor.Sevgiler.

      Sil
  4. Deniz kenarında kurutma işlemi rutubet dolayısı ile zor oluyor diye düşünüyorum. Yazlıkta bamya ve nane denemeleri yapmıştık, Ankara da yaptığımız gibi olmadı. Karardı ve tam kurumadı. Ondan mıdır acaba Ege de kurutmanın az yapılması .. Bilemedim ama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylediniz Füsun hanım, sahil kesiminde sebze kurutmak çok zor.Ancak çok planlı olup havanın uzun süre poyraz gideceği zamanları kollamak gerek kurutma işleminde başarıyı yakalamak için.Ama Ege'nin iç kesimleride kurutmaya Anadolu kadar ağırlık vermiyor.Sanırım birazda alışkanlıklar buna sebep.Sevgiler.

      Sil