23 Aralık 2013 Pazartesi

LAVAŞ EKMEĞİ


Yılın son haftasındayız.Zaman yine uçuvermiş.Ve ben yine aklımdaki listeden bir çok şeyi yapamamışım. Sizinde var mı; böyle yeni bir yıla girerken ya da yeni bir aya başlarken "yapılacak işler" listesi hazırlama huyunuz?Ben bir şeyleri yazmadan yapamayanlardanım.Alışveriş listesi, pazar listesi, hediye listesi, yemek listesi, gün bitmeden yapılacak işler listesi, ay bitmeden yapılması gerekenler listesi ya da yıl bitmeden mutlaka bunları yap Gülhan listesi:) Her birini yapabilmek için günde kaç saat uyumalıyım acaba?Ya da daha ne kadar erken kalkabilirim.Çünkü zaman çoook hızlı ve kesinlikle geride kalmak istemiyorum.Fotoğrafla yazı arasında alaka kuramadığınızın farkındayım.Hemen açıklayayım: bu da bloga yazılacaklar listesinden:)

Lafı daha da uzatmadan anlatıvereyim tarifi. Burada ölçü vermeyeceğim.Çünkü çok kolay ve gerçekten ölçüye gerek yok.Fotoğraftaki her bir beze ortalama bir mandalina ebatlarında.Kısacası her bir beze için toparladığınızda bir mandalinayı oluşturacak kadar un gerekli.Unu derince bir kaba alın, bir tutam tuz ekleyin ve ortasını açın.Elinizle bir yandan karıştırırken bir yandan da azar azar su ekleyin, ta ki hamur toplanana kadar.Hamur toplanınca 5-10 dk daha yoğurun ve üstünü bir bezle örtün.30 dk dinlenmeye bırakın.Süre sonunda hamurdan bezeler yapın ve unladığınız tezgahta merdane yardımıyla açın.


Sonra yapışmaz bir tavada her iki tarafını pişirin.Tava hamuru koyduğunuzda sıcak olmalı unutmayın. Ben sobanın üzerinde pişirdim.Sobada sıkıldı hep kestane, hep kestane bir yere kadar değil mi ama?Bir tarafını pişirip diğer tarafını çevirdiğinizde şişmeye başlıyor hamur , kocaman bir balon misali.O kabarıklığın içine atıverin tereyağını, hemen ateşten alır almaz...Mis misss...


Kısacık bir sürede ev yapımı lavaşlarınız hazır oluyor.Sonrası size kalmış.İsterseniz ızgara et, tavuk sarıp afiyetle yeyin.Ya da benim gibi tereyağı, kaymak ,bal, peyniri katık edin keyifle tüketin.

Siz sadece kestane mi pişer sandınız sobada:) Bizim ki pek obur canım:) Sen yap getir, ben herşeyi pişiririm diyor fısır fısır.Beni de kandırıyor böyle böyle:)

Yazar caferengigul.blogspot.com

9 yorum:

  1. soba cidden baştan çıkarıcı bir fikir,ama çıtır çıtır yanan sobanın ateşini boşa geçirmemekte maharet...enfes görünüyor, kutlarım ..
    annem biz küçükken kalan ekmekleri yeniden ıslatıp, az biraz unla yoğurup, yeniden lavaş yapardı....ziyan etmezdi hiçbir şeyi
    ne sobanın geçen ateşini, nede bayat ekmekleri....onlar tarifleri bizim anılarımıza kaydetmişler ne güzel dimi...
    bende sizin gibi konuyu nerelere getirdim..:)).. .işin özü harikaaaaa...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Bizler annelerinin hatıralarla , mis gibi lezzetlerle evden uğurladığı çocuklarıyız.Azı çoğa çevirmeyi ve hiçbir şeyi atmamayı öğrettiği çocuklarız.Ne mutlu bize:)Ama bizim görevimizde bunu yeni nesillere aktarmak.Sevgiler.

      Sil
  2. Sobada pişen lavaşın kokusu mis gibidir, bütün ev mis gibi lavaş kokuyordur ne güzel. Afiyet olsun.
    Kedili önlük süper, bende de pazar çantası kardeşi var aynı desenli :) . Güzel günlerde kullanın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de nasıl bir koku:) İnsanı yemeğe davet eden bir koku.
      Kediler...bence çok özeller.Bu önlüğü ilk gördüğümde benim olmalı diyerek almıştım.Fırın eldiveni var birde.Pazar çantası da pek hoştur.Kediler her yerdeler, her yerde:)

      Sil
  3. evde yapmada başka bir güzel olmuş canım.elerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Evde yapılan herşey ayrı bir keyif veriyor insana.Yapması ayrı, yemesi ayrı, paylaşması ayrı bir keyif.Sevgiler.

      Sil
  4. mis gibi kokusu burnuma geldi
    elinize sağlık! :)

    YanıtlaSil
  5. Nefis nefis tek kelimeyle nefis olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil