31 Ekim 2013 Perşembe

BOSTAN KULESİ


Dolapta kalan 1 adet bostan patlıcanını közlemek istemeyince ortaya bu çıktı.Fenada olmadı hani.Tek hatası yağsız kıyma kullanmış olmamdı.O nedenle köfteler azıcık sert düştü.Siz kıymayı az yağlı alın ki yumuşak ve daha lezzetli bir köfteniz olsun.Bence şampiyonlara layık bir yemek oldu:) Çünkü eşim  bu yemekten sonra katıldığı 5.Bodrum Uluslararası Açıkdeniz Balık Turnuvasında en büyük balığı yakalayarak 1. oldu:)

 Not: (Fotoğraf  http://www.kenttv.net 'ten alınmıştır.)

  
Malzemeler

- 1 adet bostan patlıcanı
- 500 gr kıyma
- 3 adet (büyük) soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet domates
- 5-6 adet yeşil biber
- 2 parça dil peyniri
- 1 tatlı kaşığı  kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı acı pul biber
- karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı nane
- zeytinyağı
- 1/2 su bardağı su


Yapılışı

1.   Bostan patlıcanını 1 parmak kalınlığında halkalar halinde dilimleyin.Ben  1 adet patlıcandan 7 dilim elde ettim.
2.    Dilimlediğiniz patlıcanları zeytinyağında kızartın.
3.    1 adet soğanı yemeklik doğrayın.Sarımsakları ince ince kıyın.
4.   Kıymaya soğan, sarımsak, pul biber, karabiber, kimyon, nane, tuz ve 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağını ekleyip yoğurun.Patlıcan dilimlerinizin sayısı kadar köfte yapın.
5.  Bir tavanın dibini kaplayacak kadar zeytinyağı koyup köfteleri kızartın.Köftelerin iki yüzünün renginin değişmesi yeterli olacaktır.Çünkü yemeğimiz fırında da pişecek.
6. Yarım halka doğradığınız 2 soğanı köfteleri kızarttığınız tavada karamelize olana kadar kavurun.Biberleri soğanların rengi dönünce tavaya atın ve 2 dk sonra ocağı kapatın.
7.  Bir tepsiye ya da borcama 1 parmak kalınlığında doğradığınız domatesleri yerleştirin.Üzerine  sırasıyla patlıcanı ve köfteyi yerleştirin.


8.    Karamelize ettiğiniz soğanları ve biberleri tepsideki patlıcan kulesinin üzerine yayın.
9.    Kırmızı toz biberi 1/2 bardak su ile karıştırın ve tepsiye dökün.


10.    Son olarak dil peynirini dilimleyip köftelerin üzerine yerleştirin.Yemeği 180 dereceye ısıtılmış fırında 15-20 dk pişirin. Bu sürede yanına pilav ya da  patates yapmak size kalmış.Sıcak sıcak keyifle yeyin.Afiyet olsun.
Yazar caferengigul.blogspot.com

7 yorum:

  1. Çok şık ve lezzetli görünüyor :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. off nefis nefisss.olsada yesem dedim canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. patlıcan yemeği harika görünüyor, ama en kısa zamanda balıklı bir yemek tarifi gelecek diye umut ediyorum...:)))...eşinizin emeğine, sizinde ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Bende aynı şeyi düşünmüştüm balık fotoğrafını koyarken.Haftada en az 2 öğün balık yememize rağmen pek yazmamışım.Ama biz balığı genelde mangalda yapıyoruz dolayısıyla pek de verilecek bir tarifi olmuyor:)Sevgiler.

      Sil
  4. nefis görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil