Epeydir canım annemin mantısından çekiyordu.Ben pek sevmem hazır mantıları.Çünkü anneminki gibi olmazlar ve ilk lokmada koca bir hayal kırıklığı olur bende.Sonrası tabakta öylece kalakalan mantı...Annemin tarifiyle mantı yaptım bende : ) Çok lezzetli oldu, ama anneminki her zaman bambaşka olacak biliyorum.Çünkü damak tadımı oluşturan o.
Ne keyifli olurdu evde mantı yapılan günler.Annem her şeyini hazırlar, bize kapatması kalırdı.Kardeşimle birlikte oyun niyetine mantı hamuru kapatırdık.Arada çaktırmadan hamurdan yemeden olmaz tabiki.Ne çok severdim çiğ hamur yemeyi.Çok kızardı annem çoook.Fırından çıkıncada aşırırdık, çıtır çıtır pek güzel olurdu yemesi.Mantı daha tabağa konulacak hale gelmeden 1/4 ' ü mideye çoktaaan inmiş olurdu.Çocuk olmak bir dünya...Oysa bilmezdik hiç o zamanlar çocukluğumuzun kıymetini.Büyük olmaktı tek derdimiz...
Bu yazı böyle uzar gider...Biz en iyisi tarife geçelim:
Unutmayın tüm zahmetiniz bunun için : )Hadi size kolay gelsin.
Malzemeler
Hamuru İçin
- 2.5 su bardağı un
- 1 yumurta
- 1/2 su bardağı su
- 1 çorba kaşığı tuz
İç Harcı
- 150 gr kıyma
- 1 adet kuru soğan
- maydanoz
- karabiber
- pul biber
- tuz (koymayabilirsinizde, hamurun tuzu yeterli geliyor bence)
Üzeri için
- 500 gr yoğurt
- 4 diş sarımsak
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- kuru nane
Yapılışı
1. Un,yumurta,tuz ve suyu karıştırıp, hamur toparlanana kadar yoğurun. Ele yapışmayan ,sert bir hamur oluyor.Üzerini nemli bir bezle örterek 10 dk dinlendirin.
2. Bu sırada sizde iç malzemelerini ayrı bir kapta güzelce harmanlayın.Soğan rendelenmiş olursa daha güzel oluyor.
3. Elde ettiğiniz hamuru 5 eşit parçaya ayırıp yuvarlayın.Bezelerden birini unlayarak oklava yardımıyla 1mm kalınlığında olacak şekilde açın.Bu sırada diğer bezelerin üstü nemli bezle örtülü olsunki kurumasın.
4. Açmış olduğunuz yufkayı 2' ye 2 cm' lik karalere bölün.Her bir karenin ortasına 1 nohut tanesi büyüklüğünde kıymalı harçtan koyun.Karelerin köşelerini tepede birleştirerek mantıyı kapatın.
5. Diğer bezeleride aynı şekilde hazırlayın.
6. Yağlı kağıt sermiş olduğunuz fırın tepsisine mantıları dizin ve 180 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.Soğumaya bırakın.
7. Büyükçe bir tencerede 1.5 lt suyu kaynatın.1 çorba kaşı zeytinyağı ekleyip karıştırın.Kaynayan suya mantıları atın ve yumşayana kadar haşlayın.
8. Haşlanmış olan mantıyı kevgir yardımıyla süzerek servis tabağına alın.Üzerine sarmısaklı yoğurt dökün. Tereyağlı kırmızı biber sosunu hazırlayıp üzerinden şöyle bir gezdirdikten sonra nane ile noktayı koyun.
Ve işte o an...Afiyetle yiyin.
Not:Bu ölçülerle bol bol kepçe 6 porsiyon çıkıyor.
Tereyağlı sos için: Tereyağını sos tavasında eritin.İçine rendelenmiş 1 diş sarımsağı ekleyip karıştırın.Sarımsağın kokusu dönünce toz biberide ekleyip ocağı kapatın.
Bence bu lezzet için tüm zahmete değer.Ya sizce!
Yazar caferengigul.blogspot.com
- 1 adet kuru soğan
- maydanoz
- karabiber
- pul biber
- tuz (koymayabilirsinizde, hamurun tuzu yeterli geliyor bence)
Üzeri için
- 500 gr yoğurt
- 4 diş sarımsak
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- kuru nane
Yapılışı
1. Un,yumurta,tuz ve suyu karıştırıp, hamur toparlanana kadar yoğurun. Ele yapışmayan ,sert bir hamur oluyor.Üzerini nemli bir bezle örterek 10 dk dinlendirin.
2. Bu sırada sizde iç malzemelerini ayrı bir kapta güzelce harmanlayın.Soğan rendelenmiş olursa daha güzel oluyor.
3. Elde ettiğiniz hamuru 5 eşit parçaya ayırıp yuvarlayın.Bezelerden birini unlayarak oklava yardımıyla 1mm kalınlığında olacak şekilde açın.Bu sırada diğer bezelerin üstü nemli bezle örtülü olsunki kurumasın.
4. Açmış olduğunuz yufkayı 2' ye 2 cm' lik karalere bölün.Her bir karenin ortasına 1 nohut tanesi büyüklüğünde kıymalı harçtan koyun.Karelerin köşelerini tepede birleştirerek mantıyı kapatın.
5. Diğer bezeleride aynı şekilde hazırlayın.
6. Yağlı kağıt sermiş olduğunuz fırın tepsisine mantıları dizin ve 180 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.Soğumaya bırakın.
7. Büyükçe bir tencerede 1.5 lt suyu kaynatın.1 çorba kaşı zeytinyağı ekleyip karıştırın.Kaynayan suya mantıları atın ve yumşayana kadar haşlayın.
8. Haşlanmış olan mantıyı kevgir yardımıyla süzerek servis tabağına alın.Üzerine sarmısaklı yoğurt dökün. Tereyağlı kırmızı biber sosunu hazırlayıp üzerinden şöyle bir gezdirdikten sonra nane ile noktayı koyun.
Not:Bu ölçülerle bol bol kepçe 6 porsiyon çıkıyor.
Tereyağlı sos için: Tereyağını sos tavasında eritin.İçine rendelenmiş 1 diş sarımsağı ekleyip karıştırın.Sarımsağın kokusu dönünce toz biberide ekleyip ocağı kapatın.
Bence bu lezzet için tüm zahmete değer.Ya sizce!
Bence de değer.Evde yapılan mantının hamuru mis gibi kokar.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilANNE ELİ DEĞEN HERŞEY BİR BAŞKADIR ZATEN,ELLERİNE SAĞLIK ÇOK SEVERİM MANTIYI,İYİ HAFTA SONLARI..
YanıtlaSilellerine saglik canim...canim ceki verdi simdi :-) bende yapabilsem su mantiyi bir gün :-)
YanıtlaSilellerine sağlık çok severim mantıyı ohh bu saatte bile olsada yesem şimdi.
YanıtlaSilBayilirim mantiya ancak isi uzun oldugundan cok nadir piser bizde ama gecen hafta bende yapip ozlem giderdim. Ellerine saglik.
YanıtlaSilofff muhteşem olmuş bu... çok güzel. her mantı iştah açıcı görünmez seninki nefis. ellerine sağlık .
YanıtlaSilLeyla'nın Kahve Dükkanı
hııııımmmm
YanıtlaSilolsada yesem
ellerine sağlık canım
:))))
eşim istemişti aldım tabağı
:))))
Off çok uzun zaman oldu yemeyeli, bak aklima düsürdün :) Ellerin dert görmezsin
YanıtlaSilgörüntüsü kadar lezzeti de çok güzeldi,(annem in mantısı gibi muhteşem ) ellerine sağlık canım
YanıtlaSilgülsüm
Of mantının görüntüsü her daim cezbedicidir ellerinize sağlık (:
YanıtlaSilellerıne sağlık canım mantı nefıs gorunuyor adım adım da anlatmıssın ne ıyı olmus,sevgiler...
YanıtlaSil