23 Ocak 2012 Pazartesi

KURU PATLICAN DOLMASI

13 gün olmuş hayatla bağlantım kopalı.Arada doktora gitmek için evden çıkmanın dışında hiç bir şey yapmadan geçen koca bir kayıp zaman.Hala tam olarak atlatamasamda hastalığı artık daha iyiyim.Ama koku ve tat duyusu olmadan geçen 13 gün hastalıktan daha çok koydu bana.Koku çok önemlidir benim için, kokusunu aldığım bir gıdanın tadını az çok bilebilirim.Kısaca koku benim için tad almak demektir.Çok sıkıcı günlerdi çookk...Neyseki az da olsa tat ve koku duyularım yerine geldi.


Canım annemin kendi elleriyle hazırlayıp kuruttuğu patlıcanlar ne zamandır aklımdaydı.Sonunda soframda yerini aldı.Çok lezzetli oldular çookk.Bunu gönül rahatlığıyla söylüyorum çünkü hastalanmadan önce yapmış ve yemiştim.


Malzemeler
- 10-15 adet patlıcan kurusu
- 3 adet kuru soğan
- 5-6 diş sarımsak
- 10 çorba kaşığı pirinç ( ben 3 çorba kaşığı kadarını bulgur olarak hazırladım)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1.5 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı acı pul biber
- 1 çay kaşığı tatlı toz biber
- az miktarda maydanoz ve dereotu
- tuz
- 1/2 su bardağı nar ekşisi ( 1 su bardağı da olabilir, size kalmış)
- zeytinyağı



Yapılışı


  1. Patlıcanları sabahtan kaynar suya ıslatıp kapağı kapalı olacak şekilde bekletin.
  2. 8-10 saat sıcak suda beklemiş olan patlıcanları süzüp kaynar su dolu tencereye alın ve yumuşayana kadar (yaklaşık 15 dk) haşlayın.
  3.  Patlıcanlar kaynarken başka bir tencerede doğramış olduğunuz soğanları karamelleşene kadar kavurun.
  4. Soğanlar kıvama geldiğinde ince ince doğradığınız sarımsakları da ekleyin.
  5. Domates ve biber salçasını ekleyip 1-2 dk güzelce karıştırın.Yıkanmış bulgur ve pirinci ilave edin.
  6. Tüm baharatları ekledikten sonra ocağı kapatın.
  7. Doğranmış maydanoz ve dereotunu da iç harcına ekleyip karıştırın.
  8. Suyunu süzmüş olduğunuz patlıcanların içini 1,5 çorba kaşığı kadar harçla doldurun ve ucunu elinizle bastırarak tencereye dizin.
  9. Nar ekşisini dolmaların üzerine dökün ve tabakla kapatın ki pişerken patlıcanların ağzı açılmasın.
  10. Gerekirse dolmaların üzerini geçmeyecek kadar su ekleyip kaynayana kadar yüksek, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin.
  11. Ilıyınca servis yapın.Afiyet olsun.

9 yorum:

  1. çok geçmiş olsun canım.acil şifalar diliyorum.ellerine sağlık.kuru dolmayı çok sverim.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. öncelikle çok geçmiş olsun rengigül...kuru patlıcana bayılırım, içine nar ekşisi çok yakışır. ellerine sağlık nefis olmuş.

    Leyla'nın Kahve Dükkanı

    YanıtlaSil
  3. geçmiş olsun canım.
    iyi ki döndün
    dolman harika
    ellerine sağlık.
    :)))))))

    YanıtlaSil
  4. Geçmiş olsun.Kuru patlıcan dolmasını çok severim.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. çok çok geçmişler olsun..
    ne zaan sinüzit olsam, arkasındanda faranjit ! 1 ayımmı alır götürür,, ne tatt ne tuzz :(((((

    ama bunlar şifa olmuştur bence ..

    YanıtlaSil
  6. Geçmiş olsun canım..
    Haklısın koku nasıl da önemlidir..
    Annem dğuştan kokunalmaz benim,ona anlatmaya çalışırım ama koku nasıl anlatılabilr kii...
    Kuru patlıcan dolmasını nasıl severim bir bilsen..
    En kısa zamanda tekrar yapmalıyım özledim çok..
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  7. offf çok severim :) ellerinize sağlık harika görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  8. geçmiş olsun....insan rahatsızlanınca hayatın tadı az geliyor....acil şifalar dilerim....

    bu arada patlıcanlar şıkır şıkır "ben güzel bir dolmayım " diyor sanki.....

    ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  9. geçmişolsun canım
    nefis görünüyorlar kuru patlıcan dolması da ayrı bir lezzet oluyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil