14 Haziran 2017 Çarşamba

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI


Oldukça iddialı bir bitki kendileri, dik başlı ve mağrur :)) Herkesler sevmeyebilir onu ve birçok evde yapılmaz kendileri.Ama Ege'liler bilir ve doğru hazırlanırsa sevmemek için bir neden yoktur.Hatta ve hatta parmakları yemek garantidir:)


Adı üstünde deniz kenarlarında yetişirmiş kendileri, tuzlu suya dayanıklılığı oldukça yüksek ve bu yüzden kendiliğinden tuzlu.Kısacası pişirirken ve tüketirken tuz eklememelisiniz.


Üstelik bir dolu faydası var, internetten araştırıp rahatlıkla bulabilirsiniz.Ama benim için bu kadar değerli olma sebebi tadı.Üsteki foto pişmeden önceki hali.Tarifine gelince ; büyükçe bir tencerede içme suyunu kaynatın.Su kaynayınca yıkanmış olan deniz börülcelerini içine atın.Bu arada topraklı olan kök kısımlarını yıkamadan önce kesmeyi unutmayın.10 dk kadar kaynatmanız yeterli olacaktır.Ama siz yinede elinizle kontrol edin; yumuşamışsa tamamdır.Aman dikkat çok fazla haşlayıp çamur haline getirmeyin, ayıklayamazsınız.


Bu fotoğraf tam kararında haşlanmış haline aittir.Biraz ılıyınca elinize alın ve çok sıkmadan aşağı doğru tek tek çekin.Yani kılçığından ayırın.


İşte böyle :) Biraz zahmetli gibi görünse de keyifli ve sonunda ulaşacağınız lezzet için buna değer.


Deniz börülcelerinin tamamını ayıkladıktan sonra üzerine zeytinyağı ve limon suyu gezdirin. Tekrar hatırlatıyorum tuz eklemeyin.Çünkü sebze gerekli tuzu kendisinde bulunduruyor. 


Arzunuza ve hazırlamış olduğunuz börülce miktarına göre rendelenmiş sarımsak da eklediyseniz muhteşem salatanız damaklarınızı şenlendirmek için hazırdır.Hadi çekinmeyin, gözünüzü de korkutmayın, balık restoranlarının vazgeçilmez mezesini siz de evinizin mutfağında pek ala yapabilirsiniz.Bu tarif bunun için yerini aldı burada:)


Son noktayı mevsimin gözdelerinden çileklerle bezenmiş mini bir  pasta ile koyalım mı? Çilekli pasta tadında güzel günler dileyerek , en kısa zamanda yeni yazıda görüşelim.

6 yorum:

  1. Eline sağlık. Benim yaptığım gibiymiş tarif. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sevgili Füsun:)
      Ege'nin basit ama lezzetli klasik tarifleri, benden birşey yok kısacası;)

      Sil
  2. Ben bunu hep markette görüyor ve merak ediyordum. Ama ne olduğunu bilmiyordum. Şimdi oldu. Tarif güzel ama biraz zahmetli gibi geldi bana. Son kısmı, tek tek ayıklama kısmı. Güzel, ayrıntılı ve çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim , sessizce bakıp gitmediğiniz için.Evet biraz zahmetli, güzel olan herşey gibi:)

      Sil
  3. Elinize saglik cok severim.ayiklamasi zorgibi gorunsede aslinda kolay ve eglencelidir de..nukhet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Nükhet hanım:) benim gibi düşünen biri daha olduğuna sevindim.Çünkü deniz börülcesi ayıklamak benim için de eğlenceli.Sevgiler.

      Sil