18 Şubat 2017 Cumartesi

BEZE - MERENG


"küsecek kadar sevmeli insan birini
 o gelince küsmeli: neredeydin bunca zaman
 niye sevmedin beni, küsecek kimsem yoktu
 demeli, o varken de kimseye küsmemeli"
                                                    Haydar Ergülen

Şiir ne güzel bir yazı türü; koca dünyayı sığdırıyor bir satırlık cümlelere, sonra gelip yüreğine dokunuveriyor insanın tüm inceliğiyle.Tıpkı bu mini mini, ipeksi merengler gibi. Peggy Porschen Butik pastacılık kitabında "mereng öpücükleri" olarak isimlendirmiş onları.


Az malzemeyle harikalar yaratılabileceğinin kanıtı merengler. Tüy hafifliğindeki bu tatlı şeyleri
ağzınıza attığınızda keyfiniz yerine gelecek.Sakın ola ki mutluluktan anlık mereng müzikalini duymayı ihmal etmeyin.


Malzemeler
- 200 gr yumurta akı
- 200 gr pudra şekeri
- 200 gr toz şeker
- bir tutam tuz
- renkli sıvı gıda boyası
- 2 çay kaşığı vanilya özü

Not: tarifi uygularken kullanacağınız yumurta akının 2 katı şeker olacak şekilde oranlama yapabilirsiniz. Benim 1 gün önceden yaptığım tariften artan yumurta akları 200 gr geldiği için ölçüler bu şekildedir.


Yapılışı

1. Oda sıcaklığında olan yumurta aklarını mikserin kabına koyun.Bu aşamada yumurta aklarına kesinlikle yumurta sarısı karışmış olmamalı ve kasede ya da çırpıcı uçta nem olmamalıdır.
2. Bir tutam tuzu ekleyip yumurta akları koyulaşana kadar yüksek hızda çırpın.


3. Yumurta akları koyulaşmaya başladığında yavaş yavaş toz şekeri ekleyin. Mereng hamuru koyu ve parlak kıvam alana kadar çırpmaya devam edin.Altta görmüş olduğunuz fotoğraftaki kıvama geldiğinde çırpma işlemini bırakmalısınız.


4. Vanilya özünü ve pudra şekerini ekleyip plastik bir spatula yardımıyla yavaş yavaş karıştırın.
5. Beyaz merengler yapacaksanız hamurunuz sıkma işlemi için hazır.Ama renklendirmek istiyorsanız hamuru eşit parçalara ayırarak dileğiniz şekilde renklendirebilirsiniz.




6. Sıkma torbalarına dilediğiniz ucu takabilirsiniz, ben yıldız uç kullandım.( sıkma torbası olarak buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz)


7. Yağlı kağıt sermiş olduğunuz tepsilere mereng hamurunu fazla aralıklı olmayacak şekilde sıkın.Bu arada fırını 80 dereceye ısıtın.


8. Hazırlamış olduğunuz merengleri fırına verin.Yaklaşık 2-3 saat pişecekler.2 saatin sonunda bir tanesini fırından çıkarıp parçalayarak içine bakıp süre kontrolü yapabilirsiniz.Tamamen kuruduklarında  fırından çıkarın. Ben iki buçuk saat pişirdim.


9. Bu şirin merengleri iyice soğuduktan sonra hava almayan bir kapta uzun süre muhafaza edebilirsiniz.Kitapta 3 ay boyunca tazeliklerini koruyacağı yazıyor.Hiç deneme şansım olmadı.Çünkü 2. haftaya gelmeden bittiler:))


Çok güzel görünmüyorlar mııııııı?


Benim kullandığım ölçülerle 4 tepsi mereng oldu. 2+2 tepsi şekilde fırınladım.


Çok fotojenikler, poz vermelere doyamadılar:))


Bunlardan güzel hediye olur bilginize.


Lale mevsimiiiii


"e hadi ama Gülhan birazda bizi çek, biliyorsun bizim için ne kavgalar yapılmış" diyerek zorla kendilerini çektirdi bu laleler. Sevgili eşim bilir çiçekleri çokkkk sevdiğimi.


Sakin, huzurlu ve bu merengler kadar tatlı geçsin hafta sonunuz.
Yazar H.GÜLHAN ÖZ ÖZER
 caferengigul.blogspot.com

2 yorum:

  1. Elinize sağlık gerçekten minik minik harika olmuşlar sevgiler

    YanıtlaSil