20 Ocak 2016 Çarşamba

KAVAKLIDERE VE BAKIRCILIK


Bakır...mutfakta, evin herhangi bir köşesinde olmasından büyük mutluluk duyduğum değerli bir metal.Hele bir de eskiyse , anıları varsa üzerindeki ezikliklerinde , desenleriyle bana birşeyler anlatıyorsa...


Bu fotoğraflar geçen sene gittiğimiz Kavaklıdere gezisinden.İnsan bazen sıkılıyor aynı yerlerde olmaktan...işte böyle zamanlarda yapılan 1günlük kaçamaklar yeniden enerji depolamamızı sağlıyor.Aslında şu sıralarda böyle bir kaçamağa ihtiyacım var ama hastayım. Öksürmekten baygınlık geçirmek üzereyim:( Ben  bu yazıyı yazarak moral depoluyorum , hem de sizlerle paylaşmış oluyorum 1 yıldır yazılmayı bekleyen bu konuyu.

Muğla Kavaklıdere bakırcılık, kalaycılık, dokumacılık gibi geleneksel el sanatlarımızın sürdürülmeye çalışıldığı güzel ilçelerimizden yanlızca bir tanesi.Ama bakırcılar dertli.Bir zamanların babadan oğula geçen gözde mesleği, şimdilerde bilginin aktarılacağı ve işi sürdürecek genç yeteneklerin eksikliğini çekiyor.Dolayısıyla koybolma tehlikesiyle karşı karşıya.Çok üzücü bir durum.Keşke yapabileceğimiz birşeyler olsa.Belki talep etmek iyi bir adımdır ne dersiniz.


Bakır ürünü iyi kullandığınız takdirde sonsuz sürede kullanabileceğinizi eminim biliyorsunuzdur.İnsanın nenelerinin yemek pişirdiği bir tencerede yemek pişirmesi bence paha biçilemez bir değere sahip.Üstelik el yapımı.


Bir çok şeyin anlık değere sahip olduğu günümüz tüketim dünyasında kime ne kadar hitap eder bilemiyorum ama artık yavaş yavaş eskiye dönme zamanı geldi bence."Kullan at" mantığıyla yaklaşır olduk artık herşeye...Çünkü zahmetsiz, çünkü pratik, çünkü ulaşmak kolay...İnsani ilişkilerimizde aynı boyutta maalesef.Geride ne kadar büyük bir çöp dağı bırakıldığı kimsenin umurunda değil .Sadece "kullan at"...bir gün attıklarımızın içinde boğulacağız haberimiz yok.


Oysa şu çaydanlıklardan birinde demlenen çaydan bir yudum alsanız ...


Ya da yukarıda görmüş olduğunuz bakraçta sütünüzü pişirip yoğurt yapsanız bir kere; ne demek isteğimi çok daha iyi anlayacaksınız.



Gidin  Abdurrahman ustayı bi dinleyin, işine nasılda aşık.Bakıra nasıl şekil verdiğini dinleyin, işlediği motifleri nerelerden bulduğunu dinleyin.Her bir bakır üstündeki desenin söylediklerini anlatsın size.İnanın bana dünyaya daha farklı bir açıdan bakacaksınız.


Benim için çok keyifli ve bol alışverişli bir gündü.Bodrum'da pazarlarda bakır ürünler bulmak mümkün.Ancak daha çok seçenek ve daha özel ürünler istiyorsanız Kavaklıdere'ye uğramalısınız.Üstelik ustalar sizin istediğiniz , tasarladığınız ürünleri de yapabileceklerini söylüyorlar.

Biz geçen yıl şubat ayında gitmiştik ve dağlarda kar vardı.Bodrum'da yaşayan bir insan için kar görülmeye gidilecek değerde bir doğa olayıdır.Hoş ben kar ve yağmuru çocukluğumdan beri çok sevmişimdir.


Bembeyaz , yumuşacık bir mutluluk.Orman içi daha isterim ki ben:)


Eminim bugünlerde de karlıdır oralar.Bir çılgınlık yapıp kartopu oynamaya gitmek gerek aslında hastalığıma inat.


 Oldum olası severim yol kenarına dizilmiş odunların görüntüsünü.


Öyle ki  alıp evin ortasına yerleştiresim gelir:)


Bir avuç kardan mutlu olabilmeli insan , yoksa yaşam zor.
Birazcık kar görünce insan çocuk olabilmeli yeniden.Çünkü büyük olmak çok zor.


Bu fotoda o gün Bodrum sınırlarına yaklaşırken çekildi:) Gökkuşağı gibi bir hafta olsun bu hafta, rengarenk ve mutlu, çoooookkkk mutlu.
Yazar HATİCE GÜLHAN ÖZ ÖZER 
caferengigul.blogspot.com

2 yorum:

  1. fotoğraflar cidden nefis, senin bakış açını kelimelerini yorumlamak zaten haddim değil.. ama o öksürüğe siyah turp ve bal iksirini neden yapmadığını merak ediyorum, yıllardır kullanırım ve hemen keserdi, bu sene grip başlangıcında yaptım o nedenle mi bilmiyorum hiç öksürmedim.. denemediysen eğer öneririm.. geçmiş olsun 6 günde geçmediyse hala :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Yasemin beni çok mahcup ettin.Siyah-turp bal, zencefil-bal-limon,ıhlamur vs vs denedim.Ama işte nedendir bilmem 2015 de 3 ay , 2016 da 10 günü faranjitle geçirdim.Şu an iyiyim:) sesim hala yeni yetme erkek çocuklar gibi çıksada öksürük kalmadı.Yazdığın ve uğradığın için teşekkürler.Sevgiler.

      Sil