13 Ocak 2016 Çarşamba

ISPANAKLI EL AÇMASI BÖREK


Günler tatsız olaylarla birbiri üstüne eklenip gidiyor.Her gün ölüm haberleri almaya devam ediyoruz.Ne için? Hangi amaç insan canından daha kıymetli? Ölüm haberinin olmadığı günlerde sapık zihniyetlerin haberleri kanımızı donduruyor "din" adı altında. Her şey o kadar inanılmaz ki söyleyecek söz yok.Düşünmekten yoruluyorum artık.O kadar yoruluyorum ki uyumakta uyanmakta ayrı işkence oluyor bu aralar.Tüm bu olanlara rağmen aymazlıklarıyla görevlerinden istifa etmeyen koltuk sevdalılarına ne demeli...

Keyfim yok bu aralar tüm bu olan bitenlerden.Ama hayat devam ediyor, etmek zorunda tatsız da olsa.Ben canı sıkılınca da soluğu mutfakta alanlardanım.Keyfim yerindeyse tatlılar, yemekler ama biraz sinirli, öfkeli, üzgünsem hamur işleri yaptığımı fark ediyorum.Bir çeşit terapi :)


Bu böreğin tarifi tamamen "evde ne varsa " hesabıyla ortaya çıktı.Yani tarif böreği yaparken gelişti. Pek de iyi oldu.Çıtır çıtır , kıtır kıtır, lezzetli mi lezzetli bir börek çıktı ortaya.Yapması mı ? İşte en kolayı o.Çünkü çok eğlenceliiiiiiiiiiiiiii:)

Malzemeler
- 350 gr un
- 2 yemek kaşığı sirke
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay kaşığı tuz
- su
İç malzemesi
- 1/2 kg ıspanak
- 1 adet soğan
- 1 kase çökelek
- tuz, karabiber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı
  1. Unu derin bir kaseye eleyin ve tuz ile harmanlayın. Ortasını havuz gibi açın yoğurt ve sirkeyi koyun.Elinizle yavaş yavaş hamuru yoğurmaya başlayın.Gerekirse yavaş yavaş ılık su ekleyin ve hamur pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğurmaya devam edin.Ele yapışmayan bir hamur olacak.Üzerini örtüp dinlenmeye bırakın.
  2. Soğanı yarım halka doğrayın.Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirip soğanları ekleyin ve renkleri pembeleşene kadar kavurun.Doğradığınız ıspanakları tencereye ekleyip 7-8 dk pişirin.Ocağın altını kapatın.Az ılıyınca çökelek ve baharatları ekleyip karıştırın.
  3. Hamurdan avuç içiniz kadar parçalar koparıp bezeler yapın.Benim aşağıda fotoğrafta gördüğünüz gibi 9 bezem oldu.
  4. Bezelerin her birini pasta tabağı büyüklüğünde merdane yardımıyla açın.Aralarına zeytinyağı gezdirerek üst üste dizin.
  5. Yufkalardan 1 tanesini mermer zemin üzerine ( düz bir yer olması yeterli olur, tabii bir de kolay temizlenebilecek bir yer olsa hiç fena olmaz ) yerleştirip elinizle çekiştirerek açın.Hiç korkmayın çok kolay açılıyor.Bence oklavayla yufka açmayı sevmeyenler için ideal bir yufka açma şekli.Bu şekilde ustalar gibi incecik yufkalar açacaksınız benden söylemesi:)
  6. Yufka soğan zarı gibi ince bir hale geldiğinde üzerine iç malzemesini serpiştirin.Sonra yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi rulo yapın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin.
  7. Tüm yufkaları aynı şekilde hazırlayıp tepsiye yerleştirin.Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.
  8. Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüzden daha fazla kızarmasını sağlayın.Ben biraz acele etmişim.Az daha kızarsa çok daha güzel olurmuş.
  9. Börekler biraz ılıyınca istediğiniz büyüklükte dilimleyerek servis yapın.Benden bu kadar sıra sizde...Hadiiiiii, daha orada mısınız?

Herkes mutfağa koştu değil miiii?Aaa ıspanak sevmiyor musunuz.O zaman peynirli yapın, pazılı yapın, patatesli yapın hatta kıymalı yapın canım, o da mı dert.Hatta isterseniz her bir ruloyu kendi etrafında dolayıp gül gibi şekil verin.Daha ne diyeyim ki ben.Afiyet olsun.Yaparsanız yazının yorum bölümüne iki satır yazın bakayım beğendiniz mi.Siz de benim kadar eğlendiniz mi yaparken ve sonrasında kendinizle gurur duydunuz mu? "Heheyyt bee ben yaptımmm:) ben yaptım" diye naralar attınız mı?

6 yorum:

  1. Nefis görünüyor :)

    YanıtlaSil
  2. hımmm harika olmuş canım.olsada yesem dedim.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Süper gözüküyor. Ellerinize sağlık. Bir şey sorucam......
    Yufkayı açınca içi harcı koymadan önce yufkayı yağlıyor mıyız ????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Yufkayı açtıktan sonra yağlamadan iç harcı koyuyoruz, yağla açtığımız için tekrar yağlamaya gerek kalmıyor.Sevgiler.

      Sil