5 Mayıs 2014 Pazartesi

TURGUTREİS PAZARI

Sizi bu yazımla rengarenk dünyalara götüreceğim.İlk fotoğrafla başlayalım mı gezmeye.Bu fotoğraflar her cumartesi kurulan Turgutreis pazarından.Evet ben Yalıkavak' da yaşıyorum ve tabiki pazar alışverişimi Yalıkavak pazarından yaparım.Ama arada böyle başka pazarlarıda gezmeye bayılırım.Eskiden, çok eskiden, ben daha 10 'lu yaşlarımdayken hiç sevmezdim pazarları.Annem bazen beni beraberinde götürürdü.Ama ben ona yardımcı olmak bir kenara daha yük olurdum ki "bir daha seni getirmeyeceğim" diye söylene söylene dönüş yoluna koyulurduk.20 'li yaşlarımdan itibaren pazar gezmeleri en büyük zevkim haline geldi.Çocukluk işte insan nelerden memnuniyetsizlik yaratabiliyor.Oysa ki mızmızlanmasaydım ne mutlu olurdu annem kimbilir.Dedim ya çocukluk işte.

Bir yanda baharatlar, diğer yanda bakliyatlar...mutfağınızın ihtiyacı olan herşeyi bulmanız mümkün Bodrum pazarlarında.

Şu çiçeklerin güzelliğine baksanıza...

Bahar aylarında bahçe yapmak isterseniz fideleri de pazardan temin etmeniz mümkün.

Ya bu enginarlara ne demeli...

Yavaş yavaş domateslerde lezzetini yakaladı artık.Ben en çok bu yamru yumru domatesleri seviyorum, bir de mini mini olanları.Lezzeti yerindeyse bir oturuşta bir kasa domates yiyebilirim ben, tıpkı babam gibi:)


Deniz börülcesi, tazecikler.Pişirip hazırlaması çok el oyalayıcı olsada lezzeti buna değer.Balık restoranlarının gözde mezelerinden biridir deniz börülcesi.

Sultani bezelye , zeytinyağlısı nasılda güzel olur.

Pazarın en şık şıkıdımı seçtim bu bir küfe ıspanağı. 

Ben kabaklara bittim; mini mini pek güzeller.

Kiraz bile yerini almıştı tezgahta

 Ve  kayısı durur mu dalında; koşmaca gelmiş kurulmuş yerine.

 Sizi bilmem ama biz 2 ay oldu çilekle merhabalaşalı:)

Karadutum çatalkaram çingenem...

Bunu sona sakladım.Bu yıl dağ bayır gezip toplama şansım olmadı bir türlü.Bir çeşit lavanta türü olan bu bitki karabaş otu olarak biliniyor.Bodrumlular ona ana-baba çiçeği diyor.Bir dalı alıp kaynar suda demlediğinizde "mavi çay" olarak adlandırılan masalımsı bir çaya ulaşıyorsunuz.Çiçeklerinden reçel yapılırmış zamanın birinde bu coğrafyalarda.Bir gün denenecekler listemde ilk sırada.

Bu da pazar gezmesinin ardından hızlıca hazırlanan akşam yemeğimiz.


 Daha önce tarifini vermiş olduğum yaprak ciğer ya da o zaman yazdığım gibi ciğer kavurma.Yanında domates, soğan ve roka varsa değmeyin keyfime.Bol gezmeli bir hafta sonuydu ve çok keyifliydi.Aynı keyfin hafta içine yayılması dileğiyle.
Yazar caferengigul.blogspot.com

12 yorum:

  1. Ne guzel yansitmissin ...Kalemine saglik (Gulsum )

    YanıtlaSil
  2. çok güzel.... Bende ayni sizin gibi, küçük çocuk iken pazarlari sevmezdim.
    Ama artik pazar a gittigimde, özellikle Türkiye de, kendimi cennette gibi hissediyorum, saatlerce dolasabilirim güzelliklerin hepsinden almak isterim.
    Güzel fotograflariniza baka baka doyamadim. Arada sirada Blog unuza gelip yine bakacagim. iyiki paylasmissiniz. çok mutluluk verici.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pazarlarda yaşam coşkusu var, tazelik var.İnsan ne kadar bezgin olursa olsun pazara adım attığı andan itibaren enerjisinden etkilenmemek mümkün olmuyor.Burnumuzun dibinde pazarlarımız dururken faydalanmamak çok yanlış olurdu.Güzel sözleriniz için ayrıca teşekkür ediyorum sevgili Hülya.

      Sil
  3. insanın bu pazardan çıkası gelmez canım.paylaşım için tesekkürler.sevgiler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çıkamıyorum zaten, saatlerim geçip gidiyor pazarda.Sonrası anlatılması güç bir mutluluk duygusu.

      Sil
  4. Ispanağın kökleri Allahım nasıl bir renktir o öyle
    Karabaşta inanılmaz canlı bayıldım bayıldım
    şimdi orada olmak vardı
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi bi koşu geliverin...
      Biz buradayız.
      Pazarlarımız en güzel halleri ile kuruluyor hala.
      Tam da zamanı şimdi Bodrum'un.

      Sil
  5. Bu pazarlar beni benden alır hep...şimdi bu resimlerin içine girdim, hepsini kokladım...çok çok teşekkürler bu görüntüler için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu bana size fotoğraflarla pazarı getirebildiysem:)

      Sil
  6. Bayıldım resimlere ki ben 10 yıl Turgutreiste yaşamış biri olarak anılarım canlandı.Her hafta mutlaka pazara giderdim. Oradan taşınalı 7 ay olmasına rağmen bu görüntüleri çook özledim.Şimdi ise ALLAHIN bir lutfu bana pazar kapımda kuruluyor taptazecik çıtır çıtır meyveler sebzeler beni benden alıyor.Her gün şükrediyorum tüm bu nimetlere o küçücük Turgutreis pazarında hemen hemen her pazarcıyı tanırım .Kısmetse Eylülde ordayım. Unutmadan bu tür resimlere daha çok yer verirseniz sevinirim .
    SEVGİLER fatoş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fatoş Hanım
      Öncelikle öneriniz ve yorumunuz için teşekkürler.Elimden geldiğince önerinizi dikkate almaya çalışacağım.Ama sizin bir parçada olsa özleminizi giderebilmek ne büyük mutluluk.10 yıl epey uzun bir süre.Kapısında pazar kurulan bir ev...ne güzel.Düşüncesi bile insanı mutlu etmeye yetiyor.Sevgiler.

      Sil