12 Şubat 2014 Çarşamba

PAZI SARMASI


10 yıl önce bahçemde bol miktarda bulunan bir bitkiydi pazı.Sonra zamanla azalarak yok oldu.O zamanlar hafta sonu kahvaltılarında omletin içine eklediğim otlardan yalnızca biriydi.Zaman içinde kendisiyle farklı farklı tariflerde birlikteliklerimiz oldu.Ama ne yalan söyleyeyim en güzeli bu sarma oldu bence.Bu tarif  Şef Rafet İnce' ye aittir ve Ihlamurlu pazı dolması olarak isimlendirilmiştir.Ben ıhlamur kullanmadan yapıyorum.Orjinal tarife ulaşmak isterseniz "Ihlamurlu pazı dolması" diye aramanız yeterli olacaktır.


Ne kadar güzel görünüyorlar değil mi? Parlak ve sulu...İnsan görünce almadan geçemiyor.

Malzemeler

- 2 bağ pazı
- 200 gr kıyma
- 1+1/2 su bardağı pirinç
- 1 adet irice kuru soğan
- 4 diş sarımsak
- 1 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı sumak
- 1 su bardağı nar ekşisi
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demet dereotu
- 1/2 demet taze nane
- karabiber
- pul biber

Yapılışı

1.    Pazıları kaynar suda hafif yumuşayana kadar haşlayın.


2.    Yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri, kıymayla birlikte derince bir kaba alın.
3.    Yeşillikleri,  sarımsağı ve soğanı ince ince doğrayıp pirinçlere ekleyin.
4.    Nar ekşisinin ve sumağın yarısını kalan tüm malzemelerle birlikte pirinçlere ekleyip iyice karıştırın.

5.    Hazırlamış olduğunuz iç harçtan 1 tatlı kaşığı alıp pazı yaprağının içine yerleştirin ve sarın.Tüm yaprakları aynı şekilde hazırlayın.
6.    Tencerenin dibine hafif çukur bir tabak yerleştirin.Sardığınız pazıları bu tabağın üstüne dizin.Bu sayede tencereye eklemiş olduğunuz sıvılar tabağın altında kalacak ve dolmalar buharda pişmiş olacaktır.


7.    Sarmaların üstünü örtmeyecek kadar suya kalan nar ekşisi ve sumağı ekleyip karıştırın.2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağını da ekleyip sarmaların üzerine gezdirin.Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
8.    Pişmiş olan sarmaları tabağa alın.Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip servis yapın.Afiyet olsun.
Yazar caferengigul.blogspot.com

6 yorum:

  1. Sarmanın her türlüsü güzel ama ipeksi pazının dolması galiba en biriciği. Etli yemekte adaçayı güzel oluyor ama ıhlamur hiç aklıma düşmemişti, ne güzel fikirmiş, mis gibi rayiha verir. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Pazılar öyle güzeller ki bu aralar insanın "al gözüm seyreyle" diyesi geliyor.Sarma sever bir milletiz değil mi?Oturur uzun süreler sarar da sararız.Sonra bir lokmada o kadar uğraş bitiverir.Sanırım tüm güzelliğide bundandır.Sevgiler.

      Sil
  2. Eline sağlık,ben de dün pazarda pazılara baktım baktım durdum.Birazda senin sarmalara bakayım,gönlüm geçsin bari.Nefis gözüküyorlar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkürler.Tam mevsimi yapmalı bol bol.Ekşide seviyorsanız mutlaka denemelisiniz.Sevgiler.

      Sil
  3. yoğurtla beraber nefis olur canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoğurt gerçekten çok yakışıyor pazıya.Sevgiler.

      Sil