19 Eylül 2012 Çarşamba

PIRASALI BÖREK



Artık bir tarif eklemek gerek değil mi?Yapması keyifli, yemesi çok daha keyifli bir börek bu; çıtır çıtır, leziz mi, leziz.Hadi o zaman başlayalım hemen..

Malzemeler

- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için:

- 1 bağ pırasa
- 1.5 su bardağı çökelek
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yumurta
- tuz, karabiber, pul biber

Üzeri için:

- 1 yumurtanın sarısı
- 1 tatlı kaşığı fındık yağı

Ayrıca yufkaların arasına sürmek için eritilmiş tereyağı


Yapılışı

1.  Hamuru için un, yumurta, su ve tuzu bir kapta yoğurun.Ele yapışmayan bir hamur elde etmelisiniz.Üzerini örtüp 30 dk dinlenmeye bırakın.
2.  Hamur dinlenirken güzelce temizlenmiş pırasaları ince ince doğrayıp zeytinyağında kavurun.Baharatları ilave edip ılımaya bırakın.Ilıyınca yumurta ve peyniri ekleyip karıştırın.
3.  Hamuru 12 bezeye ayırın.Her bir bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde açın.


4.  Aralarına erimiş tereyağı sürerek 6 hamuru üst üste yerleştirin.Tepsiden bir miktar taşacak şekilde açın.


5.  Yağlanmış fırın tepsisine hamuru yerleştirip pırasalı harcı güzelce yayın.


6.  Diğer 6 bezeyi de aynı şekilde hazırlayın ve harcın üstüne yerleştirin.Kenarlardan sarkan hamurları da böreğin üstünde toplayın.


7.  Üzerine yumurta sarısı ve fındık yağını karıştırıp sürün.180 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.Ilık olarak servis yapın.Afiyet olsun.


Fırından yeni çıkmış çıtır çıtır börek, tarladan yeni toplanmış eksik taneli ama lezzeti bambaşka haşlanmış mısırlar...Ve acelece hazırlanmış bir akşam sofrası.Daha ne olsun:)

Yazar caferengigul.blogspot.com

12 yorum:

  1. biliyorum sevmeyeni çoktur ama,
    ben pırasaya bayılırım,
    bu tarifi sevdim ama hamur iş bana göre değil,
    yufkayla deneyeceğim:)
    eline sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden olmasın, eminim yufkayla da çok leziz olur.Sevgiler.

      Sil
  2. ellerinize sağlık bayılırım pırasalı böreğe.çok lezzetli görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok güzel bir börek çıtır ve leziz.Sevgiler.

      Sil
  3. oh ne güzel bir akşam yemeği olmuş ,resmi görünce acıkdım :),
    emeğine sağlık canım ,ve evet uzunca bir aradan sonra görmek güzel.. ( gülsüm )

    YanıtlaSil
  4. pırasalı börek
    sütlü çörek.....
    çek dostlar çek...

    küreği caferengigüle e çek...:))))....ama kalmamıştır bu zamana pırasalı börek...
    ellerinize sağlık nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  5. Bu oyunu hatırlayan herkesin pırasalı börek hakkı saklıdır bir yerlerde.Teşekkürler.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Muhteşem görünüyor, ellerine sağlık. Fotoğrafa bakınca kokusu insanın burnuna geliyor gibi oluyor. Bayılırım pırasalı böreğe, ben de keçi peyniriyle yaparım. Londra'daki bileğim kalınlığında pırasalarla insanın içinden yapmak gelmiyor ama özlediğimi farkettim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keçi peyniriyle başka güzel olur.Bilek kalınlığında pırasa...zorlu bir seçim.Benim aldıklarımın çapı pek 1 cm geçmiyor.Sanki ince olunca daha mı taze oluyor ya da daha mı lezzetli oluyor bilemiyorum.
      Sayfanıza bakmaktan vazgeçmedim belki bir gün yazmaya yeniden başlarsınız umuduyla.
      Sevgiler.

      Sil
  7. Bugün pazarda, iki yıldır ilk defa, Türkiye'de aldığım gibi incecik pırasa buldum. Mal bulmuş mağribi gibi saldırıp, birazını da dondurmak için üç bağ aldım. (Tezgâhta toplasan 7-8 bağ vardı zaten). Eve geldiğimde yorgunluktan ölmeme rağmen senin böreğin geldi aklıma. Evde çökeleğim de vardı. Hemen yaptım. Sadece üstten pişiren garip fırınımıza rağmen çok güzel, tel tel oldu. Ellerine sağlık, paylaştığın için tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. İşte bu beni çok mutlu etti.İnsanın uzaklarda özlediği damak tadını yakalayabilmesi çok güzel.Bunu benimle paylaşmış olman ise gerçekten benim için en güzeli.Sevgiler.

    YanıtlaSil