27 Nisan 2015 Pazartesi

LİMON VE KEKİK SOSLU TAVUK


Biraz serin olsa da havalar bahar iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladı.Dümdüz, çarşaf gibi bir denize uyandık bu sabah Yalıkavak'ta. Sabahın ilk saatleri kuşlar nasıl bir sohbetteler anlatamam.Henüz çiçekleriyle bizi mutlu edemeyen ıhlamur ağacım baştan ayağa yapraklarla bezeli.Çiğ yağdığı günler mis gibi kokacak sabahları biliyorum ve ben bir umut dev gibi olmuş yapraklarının arasında çiçek var mı diye hafiyelik yapacağım önümüzdeki günlerde.Bahar en çok sabahları bir de akşam üzerleri merhaba diye haykırıyor.Ve ben hoşgeldin diyorum kocaman bir nefesle içime kokusunu çekerek.

Hafta içi eve geç geldiğim bir gündü.Malum insan biraz gezmek istiyor bahar gelince iş çıkışı:)Evde ki yemeği yemek istemediğim , yemek de yapmak istemediğim bir gündü.Ama eve girdiğimde masanın üstünde beni bekleyenleri bir görseydiniz eminim sizde en az benim kadar mutlu olurdunuz. Mutluluktan ve açlıktan mütevellit fotoğraflamayı unuttuğum kocaman bir taş fırın ekmeği, bir tabak dolusu otlu börek, bir kova dolusu yumurta ve en can alıcı nokta temizlenmiş bir adet horoz.Hem de en serbest gezineninden, kaslı kaslı.Bize çay demlemek kalmıştı sadece ve onuda canım eşim benim için yapmıştı.Bana da keyifle her bir lokmanın tadını çıkarmak ve ertesi gün horozu nasıl pişireceğimi planlamak kaldı.



Sabah ilk iş bahçeden 3 adet limon ve bolca kekik alarak işe başladım.Horozun rahatça istirahat edeceği büyüklükte bir kaba limonların suyunu sıktım ve 1 çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirdim.Kekikleri elimle parçalayıp zeytinyağlı ve limonlu karışıma ekledim.1/2 baş sarımsağı rendelediyip tuz ve karabiberini de ilave edip  karıştırdım.Horozu bu sosun içine yerleştirip bir güzel masaj yaptım ki sosun ulaşmadığı yer kalmasın.Üstünü streçleyip dolaba kaldırdım ta ki akşam yemeğinden 1- 2 saat öncesine kadar.


Fırını 150 dereceye ısıttım.Horozu sosuyla birlikte döküm tenceye yerleştirdim ve üstüne 1/2 lt tavuk suyu gezdirip tencerenin kapağını kapattım.Ve horoz fırınaaa:) 1 saatin sonunda lokum gibi , dokunduğunda kemiklerinden ayrılan nefis bir tavuk yemeğim olmuştu.Süre fırına ve tavuğun ( horozun ) yapısına göre değişebiliyor, kontrollü ilerlemelisiniz.


Zahmetsiz, hafif, baharatlı ve lezzetli bir tavuk yemeği istiyorsanız denemelisiniz.Şimdilik benden bu kadar.Baharın tadını çıkarmaya bakın.
Yazar caferengigul.blogspot.com

4 yorum:

  1. nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Bloğunuzda Bodrum esintileri görmek ne güzel Özlemişim. Başlarda horoa deyince eyvah nasıl pişer bu diye düşünmüştüm ama çok güzel piştiği fotograftan da belli. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim İlhan Bey.Sos işimi biraz kolaylaştırdı aslında:)Bodrum şu sıralar çok keyifli gerçekten.Sevgiler.

      Sil