18 Aralık 2010 Cumartesi

TİLKİŞEN KAVURMASI

Ege de yağmur demek taze otların filizlenmesi demektir.Yağmurların ardından pazar tezgahları çeşit çeşit taze otlarla dolar.Fırsat bulduğumuz zamanlarda eşimle birlikte gideriz ot toplamaya.Bol bol yürümüş , Bodrum' un tertemiz havasını ciğerlerimize doldurmuş ve akşam yemeklik otlarımızı toplamış olarak döneriz evimize.
Tilkişen de onlardan biridir ve benim en sevdiğimdir.Kuşkonmaz ya da asparagus olarak bilinir üretilmiş olanları.Resimde görmüş olduğunuz yabani kuşkonmaz yani tilkişendir.



Buralarda genellikle kavurması yapılır.Yumurta veya çökelekle çeşitlendirilir.Ben pek bi severim yumurtalı olanını.Şöyle sardım mıydı lavaşa, 1-2 tanede kızarmış acı turşu içine , oooo değmeyin keyfime.

Malzemeler


- 1 bağ tilkişen
- 1 adet kuru soğan
- 3 sap taze soğan
- 3 sap taze sarımsak
- 1/4 demet dereotu
- 1 yumurta
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- tuz

Yapılışı


  1. Yıkanmış olan tilkişenleri elinizle 1.5 cm uzunluğunda olacak şekilde kırın.Bu tarz otlar bıçakla kesilmeye pek uygun değiller.Elinizle kırarken tazeliğini de anlama şansınız olur.Çünkü kırarken çıt sesi gelmeyen ve kırılmakta inat eden kısımları atılır.
  2. Yarım halka doğradığınız soğanı zeytinyağında sararana kadar kavurun.
  3. Soğanlar kavrulurken taze soğan , taze sarımsak ve dereotunu kıyın.
  4. Tilkişenleri ve doğradığınız tüm yeşillikleri kavrulmuş olan soğanlara ekleyip üzerine az zeytinyağı gezdirin.Kapağı kapalı vaziyette kısık ateşte pişmeye bırakın.Pişerken 2 defadan fazla karıştırmayın.
  5. Tilkişenler pişip yumuşadığında yumurtayı üzerlerine kırın ve karıştırın.Yumurta pişince yemeğimiz hazır demektir.


Parmaklarınızı yiyeceğinizden şüphem yok:) Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder