2 Mayıs 2014 Cuma

TENCEREDE TAM BUĞDAY EKMEĞİ


Bir önceki yazımda bahsettiğim ekmeğin tarifini arayı açmadan vermek istiyorum.Bazlamayı andıran bir görüntüye sahip bu ekmek, enginarlar pişerken mayalandı ve pişirildi.Son bir kaç yazımda bahsetmiş olduğum döküm tencerede pişirdim bu ekmeği.Döküm tencere ağır pişen yemekler ve etler için çok doğru bir seçim.Ekmek içinde öyle.Kısık ateşte uzun sürede pişirdiğiniz için ekmeğin içi hamur kalmıyor ve kabuğu daha rustik bir görünüme sahip oluyor.Ancak bu çok kalın bir ekmek olmadığı için herhangi yapışmaz bir tencere ya da tavada da yapılabilir.


Malzemeler

- 200 gr tam buğday unu
- 100 gr beyaz un
- 1.5 çay kaşığı tuz
- 1 paket instant maya
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 150 ml ılık su


Yapılışı
  1. Derin bir kasede un, maya ve tuzu harmanlayın.
  2. Unlu karışımın ortasını havuz gibi açarak zeytinyağı ve suyun yarısını ekleyip elinizle yoğurun.Yavaş yavaş suyu ekleyerek hamur toparlanana kadar yoğurmaya devam edin.Elinize yapışmayan bir kıvamı olmalı.Üstünü streçleyip 2 katına ulaşana kadar mayalanmaya bırakın.
  3. Döküm tencerenizi ocağa koyun ve kısık ateşte ısınmaya bırakın.Yapışmaz yüzeyli bir tencere kullanacaksanız hamuru açtıktan sonrada ısıtabilirsiniz.Dikkat etmeniz gereken nokta pişireceğiniz yüzeyin sıcak olmasıdır.
  4. Hamuru unladığınız tezgaha alın ve merdane yardımıyla yarım cm kalınlığa gelene kadar açın.
  5. Açtığınız ekmek hamurunu dikkatlice ısınmış tencereye yerleştirin.Kapağı kapalı olarak 15 dk pişmeye bırakın.Süre sonunda ekmeği ters çevirip 15 dk daha kapağı kapalı olarak pişirin.
  6. Ekmeğiniz piştiğinde tencereden çıkarıp soğumaya  bırakın.Ya da en iyisi sıcak sıcak afiyetle tüketin.
Bol kahkahalı hafta sonları:)
Yazar caferengigul.blogspot.com

4 yorum:

  1. ekmeğin en doğal hali olmuş canım.nefis nefiss.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, hızlı bir ekmek ve oldukça doyurucu.

      Sil
  2. Tencerede kek pişirmiştim ama ekmeği ilk defa görüyorum. Çok güzel görünüyor. Bazlama görüntüsü var. Eminim lezzetide mükemmeldir. Elinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya evet bazlama gibi görünüyor ama kandırıyor bizi:) Saç olmayan yerde tencereye abduraman çelebi dedik :) Teşekkürler, sevgiler.

      Sil