7 Mayıs 2014 Çarşamba

REVANİ

Revani saraydan günümüze ulaşan şerbetli tatlılardan biridir.Her ne kadar zaman içinde portakallısı, haşhaşlısı, kakaolusu, elmalı ...vb gibi çeşitlendirilmiş olsa da temel tarif bu günlere kadar ulaşabilmiştir.1864 yılında Londra' da basılan ve Türabi Efendi imzasını taşıyan " A Manual Of Turkish Cookery" adlı kitap; yayınlanan ilk Türk yemek kitabı olup, 2 ayrı revani tarifine yer verilmiştir.Her iki tarifte de kullanılan tereyağı miktarı, irmik miktarın yarısını geçecek şekilde belirlenmiştir.Yumurta, bal, şeker ve su kullanılan diğer malzemelerdir.Tariflerden birinde gülsuyu yeralmaktadır.

Ben bu gün oldukça hafif bir revani tarifi vereceğim, malum önümüz yaz.Ama soğuklar başlayıp, mevsim kışa döndüğünde Türabi Efendi' nin kaleme aldığı tarifleri deneyip sizlerle paylaşacağım.

Malzemeler
- 4 yumurta
- 1 su bardağı sıvı yağ 
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı irmik
- 2 su bardağı un
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 adet vanilya çubuğu
- 1 adet limonun kabuğu

Şerbeti için
- 6 su bardağı su
- 5 su bardağı toz şeker
- 1/2 limonun suyu


Yapılışı
  1. Şerbeti için şeker, su ve limon suyunu tencereye alıp kaynatın.Şerbet kaynayınca ocağı kısıp 20 dk daha kaynatın.Şerbeti soğumaya bırakın.
  2. Yumurta, şeker, yoğurt ve yağı mikserle çırpın.
  3. Vanilya çubuğunu ortadan 2'ye kesip tohumlarını çıkarın ve hamura ekleyin.
  4. İrmik, un, kabartma tozu ve limon kabuğunu ekleyin ve karıştırın.
  5. Hamuru yağlanmış 25'e 35 cm ebatlarında dikdörtgen bir tepsiye aktarın.
  6. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  7. Fırından çıkardıktan sonra dilimleyin ve soğumuş olan şerbetini yavaş yavaş üstüne gezdirerek döktün.
  8. Tüm şerbeti çeken revaniyi soğuduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.İsterseniz üstüne kaymak ekleyerek servis yapabilirsiniz.Ama bu haliyle bile inanılmaz lezzetli oldu.
Şimdi hayal edin bakalım hangi sarayın bahçesinde kimlerle yediniz bu sultanlara layık revaniyi...

9 yorum:

  1. akşam akşam nasılda canım istedi.çok severim canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, hemen bir tabak gönderiyorum:)

      Sil
  2. çok nefis görünüyor....verdiğiniz bilgilerde öyle....ne güzel anlatmışsınız....ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili Kiraz.Seni tekrar buralarda görmek çok güzel.

      Sil
    2. damak bağının gönül bağına dönüşmesi ne güzel değil mi.....bende sevindim...sevgiler....

      Sil
  3. Bloğunuzda paylaştıklarınıza bayıldım. Nacizane benimde bir web sitem var ziyaretlerinizi bekliyorum. www.igorganizasyon.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Memnuniyetle ziyaretinize gelirim.Sevgiler.

      Sil
  4. çok güzel olmuş :) ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil