2 Mart 2017 Perşembe

AYVA REÇELİ


Söz konusu bir meyveyi ısıl işleme tabi tutmaksa bu konuda en nazsız meyve ayvadır kesinlikle.Tatlısı ayrı güzel, reçeli ayrı güzeldir. Tatlı veya reçeli içerdiği pektin sayesinde  kıvamlı , çekirdekleri sayesinde de hoş renkli olur.Yani ayva başlı başına muhteşem bir meyvedir.


Ayva reçeli yaparken genelde reçellik doğradığım ayvaları buharda biraz pişirirdim.Böylelikle daha yumuşak taneli reçel elde etmiş olurdum.Bu sene biraz farklılık yapıp ön pişirme işlemini atladım ve kıtır kıtır bir ayva reçeli elde ettim.Biz bu halini daha çok sevdik.Şimdi vereceğim tarif kıtır ayva reçeli tarifidir bilginize:))


Malzemeler

- 1.5  kilo ayva 
- 750 gr şeker
- 1 adet çubuk tarçın
- 5 adet karanfil
- 1/2 bardak ılık su


Yapılışı
  1. Ayvaların kabuklarını soyun ve istediğiniz büyüklükte dilimleyin.
  2. Küçük bir mutfak bezine ( beyaz tülbent veya müslin bez ) ayva çekirdeklerini ve çekirdek evlerini koyup bağlayın.Eğer reçelin sonunda karanfilleri de ayırmak isterseniz onları da bu beze koyabilirsiniz.
  3. Tencerenin ortasına çekirdek torbasını yerleştirin.Ayva ve şekeri biraz ayva biraz şeker şeklinde ardalanmalı olarak tencereye yerleştirin.Ama en üste mutlaka şeker gelsin.Kapağını kapatın ve bir gece bekletin.
  4. Ertesi gün 1/2 bardak ılık suyu ekleyip tencereyi ocağa koyun.Yüksek ateşte kaynamaya bırakın.Benim kullandığım ayvalar bekletme işlemi sonunda epey su bırakmıştı.Bu nedenle 1/2 bardak su yeterli geldi.Eğer sizin ayvalar sularını pek bırakmamışsa ekleyeceğiniz su miktarı 1 bardak olabilir.
  5. Reçel kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısık ateşe alıp 5 dk daha kaynatın ve kapatın.İlk kaynatmayı sabah yaptıysanız akşam tekrar reçeli yüksek ateşte kaynatın.Ocağı kısıp 5 dk daha kaynatın.Aynı şekilde ertesi sabah bu işlemi tekrarlayın.
  6. Reçelin içinden torbayı sıkarak çıkarın. Reçeli kavanozlara paylaştırın.
  7. Su dolu bir tencerede kavanoz kapaklarını kaynatın.Kapakları kuruladıktan sonra kavanozları kapatıp ters çevirin.Ben kavanozları bu şekilde 12 saat bekletip sonra kaldırıyorum.Hava kaçıran kapak varsa bu sürede belli oluyor.
  8. Mis gibi baharat kokulu kıtır ayva reçeli hazırdır.Afiyet olsun.



Bu güzel rengi ayvanın çekirdeklerine , kıvamını ise pektine borçluyuz. İşte böyle mucizeler meyvelerde de saklı olabiliyor.Doğal boya, doğal jel mucize değilde nedir sizce?


Reçelleri kavanoza aldığım gün yapmıştım bu ekşi mayalı ekmeği.Sonra ne mi yaptım bir dilim sıcak ekmek ile 2 kaşık ılık reçeli karanfilli çayım eşliğinde mideye indirdim.Bence hakettim:)


Bunlarda bahçenin kızılları, pembeleri. Güzden kalan son renkler...Artık bahara bırakıyor kendini mutfak, bahçe, Bodrum...yeşile ve maviye:) 

Güz tarifiyle hoşgeldin bahar diyoruuuummmm :)

1 yorum:

  1. Elinize sağlık rengi görünüşü harika olmuş sevgiler

    YanıtlaSil