9 Haziran 2015 Salı

FIRINDA KABAK


Biliyorum Haziran ayında olmamıza rağmen havalar serin gidiyor, yağmur yağıyor.Aslında ben bu durumdan pek şikayetçi değilim.Hatta tüm yaz böyle geçse ne güzel olur:))) "Hayırrrr, olmazzz " diye bağıranlarınızı duyar gibiyim, o yüzden lafı fazla dolandırıp kabak tadı vermeden ;) tarife geçeyim.


Bağ bahçe kabak oldu Bodrum'da.Henüz benim bahçemdeki fideler çiçekle yetinseler de eş-dost sağolsun kabaksız bırakmadılar bizi :)) Bunlar mis gibi ilaçsız , en doğalından irice bahçe kabağı. Bodrum'lu bunu şimdi vereceğim tarifle taş fırında pişirir efendim.Benim şimdilik bir taş fırınım olmadığı için elektrikli fırınımda pişirdim.Hafif mi hafif, lezzetli mi lezzetli bir akşam yemeğine hayır diyebileceğinizi sanmıyorum:) 


İşe kabakları fotoğrafta görmüş olduğunuz gibi dilimleyerek başlıyoruz.Sonra üzerlerine biraz tuz serpiştirip bırakıyoruz ki kabaklar fazla suyunu salsın.Bunu yapmazsanız bu tarif başarısız oluyor tecrübeyle sabit;) 2 saat kadar beklemeniz yeterli olacaktır.Ben bu şekilde hazırlayıp ertesi gün pişirdim mecburiyetten .Dilerseniz bir gece buzdolabında da bekletebilirsiniz.


Kabakların suyunu elinizle parçalamadan sıkın.Fırın tepsisini zeytinyağı ile yağlayın.Kabakları tepsinin tabanını kaplayacak şekilde dizin.Elek yardımıyla biraz un serpiştirin.Ben kabağa dereotunu çok yakıştırıyorum o nedenle biraz dereotu ekledim.Biraz karabiber ve zeytinyağı ekleyin.Kalan kabakları üstüne dizip aynı şekilde un, dereotu, karabiber ve zeytinyağı gezdirip,  180 derecede ısıtılmış fırına verin.


20 dk sonra fotoğraftaki görüntüye ulaşıyorsunuz.Bu süre fırınınızın ayarlarına göre farklılık gösterebilir.Üzeri kızardığında işlem tamamdır.


Bence harika bir tarif bu.Çünkü hem vejeteryanlar için ideal,  hem de diyette olanlar için.Et sevenlerse garnitür olarak kullanabilir pek ala.Daha ne olsun de miiii?
Mutlu, lezzeti bol bir hafta olsun hepimiz için.
Yazar H.GÜLHAN ÖZ ÖZER
caferengigul.blogspot.com 

5 yorum:

  1. Bodrum'dan biliyorum bu tarifi özellikle büyük kabakalr alır yaparlardı. Gerçekten güzel oluyor. Oreadayken sarısaklı yoğurtla yerdim ben oranın yerlileride kabağı mundar ettin derlerdi. :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oysa ki Yalıkavak'da sarmısaklı yoğurtla tüketiyorlar:) Bodrum'un her bir beldesinin birçok konuda nüans farkları var açıkcası.Ne demişler burası Bodrum ;)

      Sil
  2. Benimde komşum Zeynep teyzem ( Bodrum şivesiyle goca Zenneb ) taş fırında yapar çağırırdı beni mis gibi hakiki zeytinyağı kokusuyla, yemeğe doyamazdık. Ben hiç yapmadım sanki onun lezzeti goca zennnebin elinde saklı ,ama her kabak bana onları Bodrumu ve çok sevdiğim komşumu hatırlatır. De gidi de goca zennep degidi de Bodrum .Sizinde meğinize sağlık afiyetle yiyiniz
    Begonviller ve güneşin memleketi Bodruma selamlar
    FATOŞ

    YanıtlaSil
  3. Benimde komşum Zeynep teyzem ( Bodrum şivesiyle goca Zenneb ) taş fırında yapar çağırırdı beni mis gibi hakiki zeytinyağı kokusuyla, yemeğe doyamazdık. Ben hiç yapmadım sanki onun lezzeti goca zennnebin elinde saklı ,ama her kabak bana onları Bodrumu ve çok sevdiğim komşumu hatırlatır. De gidi de goca zennep degidi de Bodrum .Sizinde emeğinize sağlık afiyetle yiyiniz
    Begonviller ve güneşin memleketi Bodruma selamlar
    FATOŞ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Fotoş hanım bence de yemekler , ona dokunanların ellerinden alır ve yüreklerinden alır lezzetlerini.İşte sırf bu sebeple gr gr tarife uysanız bile herkesin elinde bir başka lezzete dönüşür en basit yemek bile.Size biraz anılar sunabildiysem ne mutlu bana.Deniz kokulu sevgiler...

      Sil