23 Aralık 2015 Çarşamba

PASKALYA KURABİYELERİ


Lezzeti bol bu kurabiyeler adından da anlaşılacağı üzere Paskalya zamanı yapılırmış.Bir yerlerden not almışım bu tarifi epey zaman önce ama denemek bu güne kısmetmiş.

Dinler , insanlar ve savaşlar...Benim için hep yorucu olmuştur bu üçlüyü anlamlandırmak.İnanç insan için savaş sebebi olmamalı bana göre.Oysa ülkemizde insanoğlu mezhepler için bile birbiriyle çatışmakta.İlginçtir hemen hemen her dine ait bir kurabiye tarifi var.Daha doğru ifade etmek gerekirse; her dinin özel günlerinde yapılan ve o günün adıyla anılan bir kurabiyesi var.Müslümanların Kandil Simidi, Musevilerin Hamantashen Kurabiyesi ve Hristiyanların Paskalya Kurabiyesi gibi.Hepside çok güzel ve lezzetli kurabiyeler.Belki sizde denemek ister ve  farklı dinlerden olan komşularınızla paylaşırsınız.



Malzemeler
- 115 gr  tereyağı ( oda sıcaklığında )
-  85 gr ( 1/2 su bardağı ) ince çekilmiş toz şeker
-  1 adet yumurta
-  200 gr (2 su bardağından 1 parmak eksik ) tam buğday unu
-  1 çay kaşığı tarçın
-  50 gr (1/4 su bardağı) kuru üzüm
-  1 yemek kaşığı portakal ve limon kabuğu şekerlemesi ( ince kıyılmış )
-  2 yemek kaşığı süt

NOT: Tarifin orjinalinde 1 çay kaşığı elma esansı ve 1 yemek kaşığı meyve şekerlemesi vardı.Ben elma esansı olmadığı için kullanmadım.Meyve şekerlemesi yerine evde kendi hazırladığım; rendelenip şekerde bekletilmiş narenciye kabuklarını kullandım.


Yapılışı
  1. Tereyağı ve şekeri mikserde krema kıvamını alana kadar karıştırın.Bu işlemden önce şekerden kurabiyelerin üstüne serpmek için ayırın.
  2. Yumurtanın sarısını ve sütü tereyağlı karışıma ekleyerek çırpmaya devam edin.Beyazını daha sonra kurabiyelerin üzerine sürmek için ayırın.
  3. Un, tarçın, kuru üzüm ve meyve kabuğu şekerlemelerini ekleyip 5 dk daha karıştırın.Hamur fotoğrafta da gördüğünüz gibi dağınık bir hamur oluyor.
  4. Hamuru unladığınız tezgaha alın ve toparlanana kadar yoğurun.Merdane yardımıyla yarım cm kalınlığında açın ve fotoğrafta gördüğünüz gibi kenarları tırtıllı yuvarlak bir kalıp yardımıyla kesin.
  5. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında 10 dk pişirin.
  6. Bu arada yumurta akını güzelce çırpın.10 dk'nın sonunda kurabiyeleri fırından çıkarıp hızlıca üzerlerine yumurta akını sürüp, toz şekeri serpiştirin ve tekrar fırına verin. Kurabiyeleriniz hafifçe kızardığında ( yaklaşık 10 dk ) fırından çıkarın ve tel ızgara üzerine alarak soğumaya bırakın.Hoşgörüyle tüketin.



"Tüm dinler, sanatlar ve bilimler aynı ağacın dallarıdır."
                                                                         Albert Einstein
Yazar caferengigul.blogspot.com 
H:GÜLHAN ÖZ ÖZER

1 yorum:

  1. kıyır kıyır harika görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil