16 Ocak 2015 Cuma

TERBİYELİ SULU KÖFTE


Biz küçükken çok yapardı canım annem bu çorbayı.Aslında çorba mı , yemek mi tartışılır .Soğuk Konya günlerinde ne iyi olurdu.Ellerimiz ayaklarımız kar oynamaktan buz gibi olmuş eve geldiğimizde bir kase sulu köfte bizi beklerdi.Bol limon sıkardı annem ve biz kaşık kaşık yemelere doyamazdık.Ama parmak uçlarımıza kadar ısıtırdı bizi bu çorba.Belki bu soğuk günlerde sizde denemek istersiniz.


Malzemeler
- 400 gr kıyma
- 1 adet büyük boy soğan
- 1/2 kahve fincanı pirinç
- 2 adet havuç
- 1 adet patates
- 1/4 demet maydanoz
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı un
- 7 su bardağı su
- tuz, karabiber


Yapılışı


  1. Geniş bir kaseye aldığınız kıymanın üzerine rendelenmiş soğanı, yıkanmış pirinci, kıyılmış maydanozun yarısını, tuz ve karabiberi ekleyerek yoğurun.
  2. Hazırlamış olduğunuz harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayarak şekil verin.Köfteleri hafifçe unladığınız bir tabağa koyup tabağı sallayarak unun her tarafa bulanmasını sağlayın.
  3. Havuçları ve patatesi küp küp doğrayın.
  4. Tereyağını bir tencereye alın, eriyince havucu ekleyin ve 2-3 dk kavurun.Doğradığınız patatesleride tencereye alın ve biraz kavurduktan sonra 2 yemek kaşığı unu ekleyin.Rengi hafif değişene kadar kavurmaya devam edin.
  5. Un kavrulduğunda yavaş yavaş suyu ekleyin.Topaklanmaması için devamlı karıştırmalısınız.
  6. Tenceredeki malzemeler kaynadığında köfteleri ekleyin ve kaynayana kadar ara sıra karıştırarak pişirmeye devam edin.Kaynadıktan 10 dk sonra ocağı kapatın ve kalan maydanozları ekleyip servis yapın.Afiyet olsun.
Not:Havuç ve patatesi kavurduğum sırada 2 dal kereviz de eklediğim olur bu köfteye.Kereviz seviyorsanız denemelisiniz, çok yakışıyor.

Güzel geçsin hafta sonumuz:)
Yazar caferengigul.blogspot.com

7 yorum:

  1. nefis bir yemek canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülhancım bu yemek bana da çocukluk günlerimi ve kış mevsimindeki soğuk Konya günlerini hatırlattın :) ellerine sağlık harika görünüyor. Sevgiler....

      Sil
    2. Canım ne güzel günlerdi değil mi? Ne güzel anılar biriktirdik birlikte, ne çok güldük.
      Seni çok özlüyorum canım benim.Biliyor musun buralarda pek yapılmıyor bu yemek.Ama Konya ' da hemen hemen her evde pişerdi kışın.
      Ne çok mutlu etti beni yorumun, teşekkür ederim.

      Sil
  2. Gülhancım geçmiş yıllarda birlikte geçirdiğimiz günler gerçekten çok güzel günlerdi. Şimdi aramızda uzunnn yollar olsa da ben de yerim hep ayrıdır bilirsin. Bu güzel yemek de evet Konya taraflarında halen daha sık yapılan lezzetli bir yemektir :) senin de ellerine sağlık yine harika olmuştur eminm her yaptığın gibi ...

    YanıtlaSil
  3. Bizim çocukların en sevdiği yemektir. Gelecekleri zaman mutlaka pişer bizim evde. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler İlhan Bey.Çok lezzetli bir yemek, sanırım tüm çocuklar bu yüzden seviyor.

      Sil