27 Ekim 2014 Pazartesi

TAVUK TANDOORİ


Uzun zamandır denemek istediğim bir Hint yemeğiydi.Sonunda yaptım veee çok beğendik.Hiç baharat sevmeyen Şero bile bayıldı.İşte ona hayretler ettim.Baharatlarla aranız iyiyse mutlaka denemelisiniz. Hindistan, Pakistan ve özellikle Pencap' ta Tavuk marine edildikten sonra  topraktan yapılmış silindir biçimde özel bir fırında közde pişirilirmiş.Bu fırına ve sosa "tandoori ya da tanduri" denilirmiş.Bizim tandıra ne kadarda benziyor değil mi?Tabii ki baharat farkıyla:)

Malzemeler

- 1 kg kemiksiz ve derisiz tavuk eti
- tandoori sosu

Tandoori sosu malzemeleri:

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet robottan geçirilmiş soğan
- 8 iri diş  dövülmüş sarımsak 
- 2 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil
- 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış, çekirdekleri çıkarılmış acı biber
- 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı öğütülmüş kişniş
- 1 çay kaşığı garam masala
- 1/2 çay kaşığı acı kırmızı biber
- 1/2 çay kaşığı demir hindi
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 su bardağı yoğurt


Yapılışı
  1. Tüm baharatları blender yardımıyla karıştırın.Pürüzsüz bir kıvama geldiğinde sosunuz hazır olmuş demektir.Bu kadar uğraşamam ben ama yapmak istiyorum diyorsanız sosu hazır olarak gurme marketlerde bulmanız mümkün.
  2. Tavuk etlerini bir tepsiye yerleştirin ve üzerine bıçakla çizikler atın.Üzerine sosu dökün, güzelce karıştırın. Sosladığınız tavukları  buzdolabında  en az 8, en fazla 24 saat bekletmelisiniz.
  3. Marine olan tavuk etlerini mangalda pişirmeniz sizi en doğru lezzete götürecektir.Ancak mangal yapmanız mümkün değilse fırınınızı 220 dereceye ısıtarak işe başlayabilirsiniz.
  4. Tavuk etlerini sosla birlikte fırın kabına yerleştirin ve üzerini alüminyum folyo ile kapatın.30 dk sonra yemeğiniz hazır.

Benim dün akşam yemeğim böyleydi.Tavuk tandoori, kakuleli-zerdeçallı pilav ve ekşi mayalı çavdar ekmeği.Tüm gün yazlık - kışlık kıyafet düzenlemesinden sonra ilaç gibi geldi.Üff ne sıkıcı iş değil mi yazlıkları kaldır, kışlıkları çıkar , yıka, ütüle....Yorgunluk ve boşa giden koca bir gün:( İki dolabı olmalı insanın ve sadece giydiği kadar kıyafeti; birinde yazlıklar , diğerinde kışlıklar...Ne iş olur o zaman, ne yorgunluk, ne de boşa giden koca bir günü olur insanın.

Fırından yeni çıkmış ekmek tadında bir hafta sizleri beklesin efendim.


 Yazar caferengigul.blogspot.com

2 yorum:

  1. değişik ve güzel bir tarif canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alışılmışın dışında gerçekten. Ama denemeye değer.
      Sevgiler.

      Sil