17 Mart 2014 Pazartesi

LABADA SARMASI


Sizlere bahçelerden baharı derledim bugün.Labadalar Havva abladan, dereotu Afet neneden, maydanoz rahmetli Dudu nenenin emekleri, sarımsaklar valide sultanın bahçesinden,soğanlar ve nanelerde benim bahçemden.Nasıl ama:)


Bahar kokusu saklı içlerinde, birazda toprak...


Yemeğimizin başrol oyuncusu labada.Vikipedi 200 kadar türü olduğunu söylemekte.Ekşi tada sahip olanları bizim kuzukulağı diye bildiğimiz ve salatasını yaptığımız çeşidiymiş ki; ben aynı aileden olduklarını yeni öğrendim.Tadı ekşi olmayanlarda labada olarak adlandırılmaktaymış.Ama bildiğim birşey var ki o da inanılmaz lezzetli olduğu.Bodrum da sarması yaygın olarak yapılan olan bu bitkinin Anadolu'da kavurması yapılıyormuş.

Malzemeler
- Labada
- 1/2 bağ taze soğan
- 3-4 adet taze sarımsak
- 1/2 bağ maydanoz
- 1/2 bağ dereotu
- 3-4 dal taze nane
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- karabiber, tuz, pul biber
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı pirinç


Yapılışı

1.   Tüm yeşillikleri güzelce yıkayarak işe başlıyoruz.
2.   Bir tencerede 1 lt kadar suyu kaynatın ve altını kapatın.Labadaları suyun içine daldırın ve rengi değişir değişmez çıkarın.Fazla bekletirseniz ya da kaynatırsanız parçalanırlar.


3.   Yıkayıp süzdüğünüz pirinci derince bir kaseye alın.Zeytinyağı, salça ve baharatları ekleyin.Yeşillikleri ince ince doğrayın ve pirinçlere ekleyip karıştırın.


4.   Labada yaprakları küçük olduğu için muska gibi sarabilirsiniz ya da fotoğrafta gördüğünüz gibi 2 yaprağı T şeklinde yerleştirip klasik şekilde sarabilirsiniz.


5.   Tüm yaprakları sarıp tencereye sıkıca yerleştirin.Üzerini geçmeyecek kadar su ekleyip orta ateşte  suyunu çekene kadar pişirin.
6.   Ilıyınca üzerine zeytinyağı gezdirip servis yapın.Afiyet olsun.


Labada bulabilirseniz mutlaka denemelisiniz bu bahar kokulu sarmayı.

Not:Bazı yerlerde efelek ya da evelek olarak biliniyormuş aklınızın bir köşesinde bulunsun.Belki bulmanıza faydası olur.

10 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor. Eline sağlık. Yanında taze sarımsak ve yoğurt. ....oh mis miss ...!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoğurtsuz sarmanın tadı olmuyor değil mi?
      Çok leziz çoook.

      Sil
  2. Ellerine sağlık yedim gibi oldu:)) Labada dediğin nedir? Pazı mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yabani pazı olarak da biliniyormuş ama pazı değil.Hem tadı hem dokusu pazıdan oldukça farklı.Türkiye'de bir çok yerde yetişiyormuş.Ama her yörede bilinmiyor sanırım.

      Sil
  3. ellerinize sağlık bu labada sarması sanırım trakya da çok meşhur
    görünüm olarak çok güzel eminim tadı da öyledir
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trakyalıların daha doğrusu Rumeli göçmenlerinin baştacı bir otmuş kendileri.Ama Türkiye' nin birçok yerinde farklı adlar ve tariflerle kullanılan bir ot çeşidi labada.Aslında burada önemli olan büyüklerden öğrenip bir şekilde uygulamaya devam etmek ve kayıt altına almak.Çünkü yapılmaya yapılmaya unutulan öyle çok tarifimiz var ki..,

      Sil
  4. Harika. Hepsi agiz sulandirici, hepsi saglikli.... Labada yi bizde çoooooook seviyoruz. Tabiiki öteki otlari da. Hele taze sogan her yemege yakisiyor. Diyorum ya: ot olsun da, ne olursa olsun :-) Sarma da harika, ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna katılmamak ne mümkün bir Ege'li olarak " ot olsun da, ne olursa olsun".

      Sil
  5. ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor bloğunu da takibe aldım ben de beklerim sevgiler..

    YanıtlaSil