20 Aralık 2013 Cuma

GNOCCHI


2009 gibi yazmışım bu tarifi defterime.O günden beri yapılmayı bekliyor.Üstelik bir zamanlar Yalıkavak' a açılan bir İtalyan restoranında tatma fırsatım olmuş ve beğenmiştim.O restoranttan eser kalmadı, bende blog yazmaya başladım ama tarif hala defter sayfalarından çıkmayı başaramadı.Sonunda yeter dedim ve aldım hamuru elime.Bunca zaman boşuna beklemişim açıkcası.Yapımı çok kolay ,lezzeti bol ev yapımı bir makarna tarifi mutlaka denemelisiniz.Seveceksiniz.

Malzemeler

Hamur için:

-  2 adet irice haşlanmış patates
-  1 yumurta
-  2,5 su bardağı un

Sos için

- 3 diş sarımsak
- zeytinyağı
- 3 adet domates
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 1 çay kaşığı acı kırmızı biber ( isteğe bağlı )
- 3 dal taze fesleğen
- tuz, karabiber

Yapılışı

1.   Önceden haşlamış olduğunuz patatesleri rendeleyin.Burada dikkat etmeniz gereken nokta patatesleri pişer pişmez sudan çıkarmanızdır.
2. Hamur tahtasına unu ve rendelenmiş patatesleri alın.Yumurtayı da kırın ve yoğurmaya başlayın.Gerekirse un ekleyebilirsiniz.Hamur elinize yapışmadığında un eklemeyi kesmelisiniz.


3.   Tahtayı unlayın ve bir merdane yardımıyla hamuru yarım cm kalınlığında açın.Açtığınız hamuru 1- 1,5 cm aralıklarla şeritler halinde kesin.Aynı işlemi şeritleri dikine kesecek şekilde tekrarlayın.Böylece minik minik kareler elde etmiş olacaksınız.


4.   Bu minik kareleri çatalın tersinden kaydırarak şekil almalarını sağlayın ve unlayın.Eğer ben bu kadar uğraşamam diyorsanız: hamuru açmadan, hamurdan küçük parçalar kopararak rulo şekli verip , keserek de makarnanızı hazırlayabilirsiniz.   
5.     Derin bir tencereye 3 lt su ve 1 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın. Hazırladığınız makarnaları tek tek ( yapışmamaları için )  kaynamakta olan suya atın.Ve fazla beklemeden suyun yüzeyine çıkanları alıp başka bir kaba aktarın.Tüm makarnaları bu şekilde haşlayın.
6.    Zeytinyağı koyduğunuz bir tavaya sarımsakları rendeleyin ve biraz kavurun.Onlar kavrulurken siz domatesleri rendeleyin.Rendelenmiş domatesleri tavaya alın, kırmızı biberleri ekleyip pişmeye bırakın.Kaynadıktan 10 dk sonra ocağı söndürüp doğradığınız  fesleğenleri ekleyin.Bu aşamada makarnanın haşlama suyundan 1 su bardağı eklemenizi öneririm.


Domatesin zamanı olsaydı rengi böyle olmayacak ve tadı çok daha güzel olacaktı orası kesin:(        
7.  İşte o büyülü an: haşlanmış gnocchileri sosun içine alın ve  karıştırın.5 dk bekleyip servis yapın ki  makarnaların sosu içine almaya fırsatı olsun.


Evde parmesan yoktu:( Kaşar rendesiyle idare ettik.Eşim çok sevdi bu makarnayı.Bakalım farklı soslarla nasıl olacak, deneyip göreceğiz hep beraber.Siz benim gibi uzun süre beklemeyin.Fırsat bulduğunuz en kısa zamanda yapın, pişman olmazsınız.

Mutlu hafta sonları:)

Yazar caferengigul.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder