4 Temmuz 2017 Salı

TRİLEÇE


Bunaltıcı sıcaklarla boğuştuğumuz şu günlerde hafif bir tatlı yapmak istiyorsanız Trileçe güzel bir alternatif olabilir sizin için. Bol sütlü ve karamelli bu tarife heryerden ulaşmanız mümkün aslında ama bir de bendeki tarife bakın bakalım.

Malzemeler:

Keki için:

- 5 adet yumurta
- 3/4 su bardağı sıvı yağ
- 10 çorba kaşığı toz şeker
- 5 çorba kaşığı irmik
- 10 çorba kaşığı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 adet vanilya çubuğu veya 10 ml vanilya ekstratı

Sütlü sos için:

- 4 su bardağı süt ( orjinal tarif için bu miktarın inek, keçi ve manda sütlerinin karışımı olması gerekiyormuş bilginize)
- 200 ml krema
- 3 çorba kaşığı pudra şekeri

Karamel sos için:

- 225 gr su
- 315 gr toz şeker
- 200 gr krema


Yapılışı



  1. Kek için yumurta beyazları ve şekeri krema kıvamına gelene kadar mikserle ,yüksek devirde çırpın.
  2. Yumurta sarılarını teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin.
  3. Sıvı yağ ve vanilya ekstratını ekleyin.
  4. Ayrı bir kapta karıştırmış olduğunuz un, irmik ve kabartma tozunu yumurtalı karışıma ekleyerek düşük devirde çırpın.
  5. Keki pişireceğiniz kalıbı ( ben büyük boy bir dikdörtgen borcam kullandım ) tereyağı ile yağladıktan sonra hamuru düzgün bir şekilde yayın.
  6. Önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında 30 dk pişirin.
  7. Kek pişerken sosu için 4 bardak soğuk süt, 200 ml krema ve 3 çorba kaşığı pudra şekerini mikserle köpürene kadar çırpın.
  8. Kek hafif ılıdığında pişirdiğiniz kalıbın içinde istediğiniz büyüklükte dilimleyin ve kürdan yardımıyla delikler açın.
  9. Sütlü sosu kekin üzerine dökün.Kek sosu tamamen çeken kadar bekleyin.Siz de bu sırada karameli hazırlayabilirsiniz.
  10. Karamel için; Su ve şekeri derin ve tabanı kalın bir tencereye alıp, orta ateşte yanan ocağa yerleştirin.Devamlı karıştırarak şekerin erimesini sağlayın.Şeker eriyince arada karıştırmaya devam etmelisiniz.
  11. Şeker bu sürede yavaş yavaş renk değiştirecektir.Önce altın sarısı bir renge gelen şeker hızla kahverengileşmeye başlayacak.Burada dikkat etmeniz gereken nokta şekeri yakmamak olacak.Bunu göz kararı anlayamazsanız bir şeker termometresine ihtiyacınız olacaktır ki 165-170 dereye ulaştığında şeker kahverengileşmiş ve istediğimiz kıvama gelmiş olacaktır.
  12. Koyulaşan şekerin altını kısın , çok yavaş ve azar azar kremayı ilave edin.Kremayı eklediğinizde hızla kabaracaktır.Bu nedenle az miktarda krema eklemeniz sağlıklı olacaktır.
  13. Tüm kremayı eklediniz ve köpürme durduysa ocağı kapatıp , karameli ılımaya bırakabilirsiniz.
  14. Karamel sos ılıdığında trileçenin üzerini kaplayabilirsiniz.
  15. Buzdolabına kaldırdığınız trileçeyi soğuduğunda servis yapabilirsiniz.Ben 1 gün sonra servis yapmayı tercih ediyorum.


Sizde sıcaklara inat tatlı diyenlerdenseniz trileçe tam size göre; yumuşacık, serin ve karamelli...ımmm nefis:) 

Tatlı tatlı, serin serin, lezzeti bol bir hafta olsun:)
Yazar H.GÜLHAN ÖZ ÖZER 
caferengigul.blogspot.com

2 yorum: