1 Haziran 2015 Pazartesi

BÖĞÜRTLEN - AHUDUDU ( FRAMBUAZ ) REÇELİ


İşte budur:) Bazen evde çaya eşlikçi kek, kurabiye vs yoktur.Hemen bir kek çırpayım modunuzda yoktur.Ama bir cheesecake 'e hayır demek mümkün müdür? "Haşa ne haddimize" dediğinizi duyar gibiyim.Bizim ev kavanoz kavanoz reçel doludur her daim.İşte böyle anlarda da "beni kullan, beni kullan Gülhan" diye bağrışır dururlar.Efendim gelelim pratik mi pratik cheesecake'in tarifine:

- tuzsuz etimek
- labne peyniri
- reçel


Etimeği alın elinize korkmayın, telaş yapmayın.Sakin sakin labneye daldırın bıçağı...bıçak labneye doysun önce.Sonra yavaş yavaş, itina ile sürün labneyi etimeğe:)) Gülmeyin , ben hiç gülüyor muyum:)))) Sonra efendim bir kaşık dolusu reçeli alın kavanozdan ve labneli etimekle buluşturun.Sakın haa burda sakin ve yavaş olmanın alemi yok hızlıca buluşturmak gerek sevenleri.İşte budur en alasından cheesecake'iniz çaya katık olmaya hazır.


Uff nasıl güzel görünüyorlar değil mi?Ben bu cheesecake' de yukarıda görmüş olduğunuz güzelliklerin reçelini kullandım.Bunlar sevgili Ali abi ve Gülşen ablanın bahçesinden ellerimizle büyük bir keyifle topladığımız ahududu ve böğürtlenler.Benim bahçemde de var ama ancak günde bir avuç meyve alabiliyorum henüz.İkisi birlikte çok hoş bir reçel oldular bence.Elbette ayrı ayrı da yapılabilir ama ben bu sefer karıştırmak istedim.Daha önce ayrı ayrı yapmıştım çünkü.Bir sonrakinde içine birazda çilek eklemeliyim.Bugün iyi günümdeyim :) bir yazı iki tarif...

Malzemeler
- yaklaşık 1 kg ahududu-böğürtlen meyvesi
- 800 gr toz şeker
- 1/2 su bardağı su
- 1/2 limonun suyu


Yapılışı
  1. Meyveleri güzelce yıkadım ve suyunu süzdürdüm.
  2. Tencereye biraz meyve ,biraz şeker olacak şekilde tüm malzemem bitene kadar yerleştirdim.Kapağını kapatıp şekerler eriyene kadar kendi haline bıraktım.Bu işlemi akşam yaparsanız sabaha kadar , sabah yaparsanız da akşama kadar beklemelisiniz.
  3. Şekerler eriyince tencereyi ocağa alıp yüksek ateşte 1/2 su bardağı suyu ilave ederek kaynattım.
  4. 5 dk kaynayınca limon suyunu ekledim ve 5 dk daha kaynatıp ocağı kapattım.
  5. Reçeli cam kaseye aktarıp güneşlenmeye bıraktım.2 gün sonra istediğim kıvamı alan reçeli kavanozlara paylaştırdım.
  6. Kavanozları ve kapaklarını önce kaynatmayı unutmayın.Sıcak sıcak reçeli kavanoza aldım, kapağını kapatıp ters çevirdim.Bu şekilde 1 gece beklettim ki hava alan var mı göreyim ve müdahale edeyim.
  7. Efendim reçeliniz hazır.Bundan sonra yapılacak olan serin ve ışık almayan bir yerde saklamak ve tüketmektir.Kahvaltıda , cheesecake'de ya da eski zamanlarda ki gibi kahvenin yanında canınız nasıl isterse ve reçel kavanozları kulağınıza ne fısıldarsa:)


Keyifle reçel yapıp afiyetle tüketmeniz dileğiyle.

NOT:Reçelin kıvamını anlamak için en basit ve geleneksel yöntem ( anne yöntemi ); tabağa konulan reçelin kaşıkla sıyrıldığında aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü  gibi ardında yol açmasıdır.


Aaaa bitmiş ama : ( 
Yazar caferengigul.blogspot.com 
 H. GÜLHAN ÖZ ÖZER

8 yorum:

  1. sabah sabah canım çekti.harika görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Tebessüm ederek okudum ve imrendim açıkcası bahçeden toplanmış böğürtlenlere, ahududulara. Fotograflarda nefis ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler İlhan Bey
      Evet şu zamanda birşeyleri bahçeden toplamak sanırım büyük bir ayrıcalık.Bu asla kaybetmeyi istemediğim bir durum.Sevgiler.

      Sil
  3. Harika.... aslinda reçel tüketmiyoruz. Ama bu yaptiginiz reçellerden alip yiyesim geldi....En iyisi bir kavanozunu alayim ben :-)
    Güzel günler dilerim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) hemen göndereyim Hülya hanım.Aslında itiraf edeyim bende çok fazla tüketmiyorum ama yapmayı çooookkk seviyorum bi de sevdiklerime hediye olarak vermeyi seviyorum.Sevgiler.

      Sil
  4. ayy bu saatte görmeseydim çok iyi olacaktık. çok güzel görünüyor.
    bir kez denediğim reçel hüsranla sonuçlanınca bir daha denemedim.
    hem de çok özenmiştim portakal reçeliydi, ipe dizmiştim tek tek, döndüre döndüre:((
    bu yaz bir kez daha deneyeyim bu tarifle.
    elinize emeğinize sağlık.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Portakal reçeli bence çok zor bir reçel.Kıvrık kabuk olanını kastediyorum.En kolayı çilek reçeli bana göre:)Bir de güneş faktörünü kullanma şansınız varsa...çok güzel reçelleriniz olur eminim.Sevgiler.

      Sil