25 Şubat 2015 Çarşamba

MAHMUDİYYE


İlk defa yaptığım, birçok defa adını duyduğum bir yemek olan mahmudiyyeyi çok beğendik. Öyle çok zor bir yemek değil.Ama gerçek lezzetine ulaşmak için köy tavuğu, serbest gezinen tavuk kullanmanız gerekiyor.

Malzemeler
- 1 bütün köy tavuğu ( derisi alınmamış )
- 18-20 adet kuru kayısı
- 1 avuç kuş üzümü
- 100 gr çiğ badem ( kabuğu soyulmuş )
- 2 tatlı kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı hardal
- 1 adet kuru soğan
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı arpa şehriye
- 5 su bardağı tavuk suyu
- 1 adet kabuk tarçın
- tuz, karabiber


Yapılışı
  1. Tavuğu 8 parçaya bölün.Tabanı kalın bir tencereyi ( ben döküm tencere kullandım ) ocağa koyup altını yakın.Tencere ısındığında 2 yemek kaşığı tereyağını ekleyin.Tereyağı eriyince tavuk parçalarını tencereye yerleştirin.Yüksek ateşte her iki tarafı kızarana kadar tutun.Güzelce kızaran tavukları bir tabağa çıkarın.
  2. Yarım daire şeklinde doğradığınız soğanı tavukları kızarttığınız tencerede renkleri dönene kadar kavurun.
  3. Soğanların üstüne tavukları yerleştirin.
  4. Hardal, bal, üzüm, kayısı, badem, kabuk tarçın, 1 su bardağı tavuk suyu, tuz ve karabiberi ekleyip tencerenin kapağını kapatın.Ocağı kısık ateşe alıp yaklaşık 1 saat kadar pişirin.Bu süre tavuğun etine göre değişiklik gösterebilir.
  5. Ayrı bir tencerede 2 yemek kaşığı tereyağını eritip şehriyeleri kavurun. Kalan tavuk suyu ve tuzu ekleyip kısık ateşte şehriyeler suyunu çekene kadar pişirin.
  6. Servis yapacağınız tabağın içine şehriye pilavını yerleştirin.Üzerine pişirmiş olduğunuz tavuk yemeğini yerleştirip servis yapın.Dilerseniz tavuğu kemiklerinden ayırdıktan sonra servis tabağına yerleştirebilirsiniz.Afiyet olsun.
NOT: O zamanlarda erişte gibi elde yapılan ve küçük küçük kesilen hamur pilavı yapılırmış.Hatta okuduğum bazı kaynaklarda bu hamurları tavuğun pişmesine yakın tencereye ilave edip birlikte pişirildiğinden bahsedilmiş.
Yazar caferengigul.blogspot.com

5 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. bu nasıl güzel bir görüntü canım.nefis olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Nefis bir tarif. Sanki köy tavuğuyla da güzel olur. Malzemeler ve görüntü de nefis mutlaka deneyeceğim ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Uzun zamandir Blog unuza ugruyorum, belki bahar geldi diye yeni tarifler fotograflar vardir diye... Aslinda bende su siralar Blog umu ihmal ettim. Umarim hersey yolundadir?
    Sevgiler - Hülya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Hülya hanım
      bugün itibariyle yeniden başladım yazmaya.Bahar geldi ve çok güzel oldu buralar.Kalabalıklaşmadan ortalık tadını çıkarmalıyım doyasıya:) Herşey yolunda biraz tembellik biraz düşünsel yoğunluk nedeniyle yazamadım.Evet epey uğradım sizin sayfayada ama bendeki gibiydi sizde de durum.Yeni yazılarda görüşmek üzere.Sevgiler.

      Sil