14 Mart 2011 Pazartesi

ŞEVKET-İ BOSTAN


Diğer adıyla kenger veya kenker.Ama benim için Şevket-i Bostan.Bir kaç yıl önce denemiştim ilk defa.Ama ne başarısız bir sonuçtu o anlatamam.Kaç saat uğraştım pişirmek için hiç hatırlamıyorum.Ancak yinede yenilesi bir yumuşaklığa ve lezzete ulaşamamıştı kendileri.

2 hafta önce pazarcımda görünce şöyle bir uzanıverdi elim.Bozdoğan Madran dağlarından ninesi kendi elleriyle toplayıp temizlemiş.Hani ne yalan söyleyeyim yıkanmış gibiydi tertemiz ve tazecik, dayanamadım tabiki.Pazarcımında desteğiyle "bu çok taze, senin aldığın kartmıştır, o zaman pişmez" deyince tekrar denemeye karar verdim.İyiki de almış ve pişirmişim.O ne lezzet, o ne tat, o ne yumuşaklık.....:) Başardım sonunda.Üstelik 2 hafta üst üste alıp pişirdim bile.Eğer bulabilirseniz mutlaka deneyin, çok leziz bir yemek kendileri.

Malzemeler
- 1 kg şevket-i bostan
- 1/2 kg kuşbaşı et
- 1 adet büyükçe soğan
- 1.5 yemek kaşığı un
- 1 limonun suyu
- deniz tuzu
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı



Yapılışı

  1. Kenkeri güzelce yıkayın ve doğrayın.
  2. Yarım halka doğradığınız soğanları az zeytinyağında kavurun.Soğanlar diriliklerini kaybedip, renkleri değişince kuşbaşı doğranmış etinizi ilave ederek kavurun.Ben dana eti kullanıyorum.Ama genelde kuzu eti kullanılır Ege' de bu yemek için.
  3. Doğramış olduğunuz şevket-i bostanıda tencereye alıp kavurmaya devam edin.Diriliklerini kaybedene kadar kavurun.Üstünü örtecek kadar sıcak su ekleyip 35 dk düdüklü tencerede pişirin.
  4. Süre sonunda şevketi bostan yumuşacık olmuştu.Eğer sert gelirse 10 dk daha pişirin.
  5. Un ve limon suyunu güzelce karıştırıp sos haline getirin ve yavaş yavaş yemeğin suyundan alarak ılıtın.Ilımış olan sosu yemeğe döküp karıştırın ve kaynatın.
  6. Ocağın altını kapatın ve mümkünse yemek biraz sıcaklığını kaybedince zeytinyağını döküp servis yapın.Afiyetler olsun efendim.
Not: Bu tarif  Girit usulü.Bodrum da salçalı ve nohutlu pişirilir çoğunlukla.Hele birde deve kengerinden dolması yapılır ki sormayın.Çok zorlu ve uğraştırıcı bir yapılış öyküsü var, ancak bir o kadar da lezzeti bol.


Deve Kenkeri Dolması

Kim bilir belki bir gün denerim yapmayı:)Y a s a k s ı z  bir hafta dileğiyle.



Yazar caferengigul.blogspot.com

10 yorum:

  1. Sevketi bostana bayilirim ben. Hatta gecenlerde anneme siparis verdim.
    Alip buzlukta saklayacak. Ben gidince yapacak. Nefis olur yemegi. Ellerine saglik.
    Bu arada yeni adresim www.mutfagimdan.com beklerim

    YanıtlaSil
  2. ilk kez duydum adını

    nerde yetişir tadı nasıldır hiç bilmiyorum

    istanbulda nerde bulabilirim mesela

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yetiştirici olarak size göndermek isterim istanbulda manav araştırmalarımız var bulabilirsek manavlarda bulunmasını sağlayacağız bunun için yardımcı olabilecek olan olursa iyi olur.

      Sil
  3. Ege ve Akdeniz bölgesinde doğal olarak bulunur.Bir çeşit dikendir kendileri.Günümüzde üretimi de yapılmaktadır.İstanbul da bulabilir misiniz pek bilemiyorum ama, bir ihtimal organik pazarlarda bulunabilir diye düşünüyorum.

    Dondurulduğunu öğrenmek çok iyi oldu sevgili Duygu.Ben de vakti geçmeden dondurayım.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. küçük bir ayrılıktan sonra insan arkadaşlarına yeniden kavuşmuş gibi...şevketi bostanla ilgili anımı geçenlerde bir arkadaşada yazmıştım...annem çok sever...ve bir köy yolunda görünce durup toplamıştı...köylüler bizi görünce ne yapıyorsunuz bu otları biz develere veririz deyince annemde utandı ve ilaç yapacağım dedi...:)...yiyeceğim diyemedi kadıncağız....yetiştiği heryerde bile çok tanınmayan bir lezzet diye düşünüyorum....annem hala görünce babamı durdurur ve toplar...:)))anlatmadan edemedim ...

    YanıtlaSil
  5. Çok değerli yorumlarınız geldikçe yeniden canlandığını hissediyorum blogumun.Bu y a s a k durumu bir an önce son bulsa hepimiz mutlu olacağız.Anını paylaştığın için teşekkürler arkadaşım.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Bozcaada'daki bahçeme ve bu mevsimde körpe körpe bitmiş şevket-i bostan, radike, turp otlarına kavuşmama az kaldı. Gider gitmez ot toplayıp, haşlayıp, üstüne de limonsuyu ve zeytinyağını basıp afiyetle yiyeceğim. Dolmasını ilk defa duydum, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. NERDEN BULABİLİRİM ŞEVKETİ BOSTANI. İSTANBULDA OTURUYORUM AMA HİÇ RASTLAMADIM BURDA DAHA ÖNCE... LÜTFEN ACİL YARDIIIMMMM:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul u hiç bilmiyorum ama organik pazarlarda bulabileceğinizi düşünüyorum.Ya da büyük semt pazarlarında.Tabi erken gitmek koşuluyla.

      Sil
    2. Merak edenler için ben şevketi Bostan yetiştiricisiyim yakınızdaki manavlara bahsederseniz onlarla haberleşebirsek onlara gönderir rahatlıkla ulaşırsınız.

      Sil