12 Ocak 2011 Çarşamba

KLASİK EKMEK

Bu gün yağmur var Bodrum' da.Sakin bir yağmur,durgun.Doğa temizleniyor damla damla.Ruhum temizleniyor yağmurla sanki.Ne büyük bir mutluluk veriyor yağmur bana bilemezsiniz.Dışarıda yağmur,fırında pişen ekmek ve evi saran büyüleyici koku...

Bu tarif  yeni aldığım yemek kitabım "Çıplak Şef-Jamie Oliver" dan.Ben ölçüleri 1/2 oranında azalttım.Aşağıda yazdıklarım benim kullanmış olduğum ölçülerdir.




Malzemeler

- 15 gr yaş maya
- 15 gr bal
- 312 ml ılık su
- 250 gr tam buğday unu
- 250 gr irmik
- 15 gr tuz
- fazladan serpmek için un ve irmik

Yapılışı


  1. Maya ve balı ılık suda çözün.
  2. Temiz ve geniş bir yüzeyde veya genişçe bir kasede unu, irmiği ve tuzu karıştırın.Ortasında bir havuz oluşturun.
  3. Mayalı karışımın tamamını bu havuza dökün.Yavaş yavaş karıştırarak unu mayalı karışıma yedirin.
  4. Hamuru 5 dk yoğurun.Yoğurma işlemi hamurun içindeki glutenin yapısını sağlamlaştıracaktır.Hamur elinize yapışacak olursa az miktar unla elinizi ovup temizleyin.
  5. Eğer güçlü bir miksere sahipseniz buraya kadar olan kısmı mikserlede yapabilirsiniz.
  6. Elinizi ve hamurun üzerini unlayın, hamura yuvarlak bir şekil verin ve bir tepsiye yerleştirin.Üstünü nemli bir bezle örterek 2 katı büyüklüğe ulaşana kadar dinlendirin.Bu işlem 1 saat kadar sürecektir.
  7. Hamur iki katı kabardığında, yumruklayarak 1 dk süreyle tekrar yoğurun.
  8. Hamura dilediğiniz şekli verin.Tekrar 2 katı kabarana kadar dinlendirin.
  9. Yeteri kadar kabaran hamuru fırın tepsisine yerleştirin.225 dereceye ısıtılmış fırında 20-25 dk pişirin.
  10. Ekmeğin tabanına vurarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz.Tok bir ses geliyorsa pişmiş demektir.
  11. Ekmeği tel ızgaranın üzerine alıp soğumasını bekleyin ve afiyetle tüketin.


1 yorum: