2 Şubat 2016 Salı

MERCİMEKLİ BÜKME


Sene 1998 ve ben üniversite öğrencisiyim.Evde kalıyorum.3 katlı bir binanın çatı katındayım, yerler ve tavan ahşap, kocaman bir terasımız var keyifli akşam yemeklerine ev sahipliği yapan.Bir de kedim var bembeyaz kısa tüylü, mavi gözlü Sinan'ım var.Giriş katında bizim gibi öğrenciler kalıyor, orta katta ev sahibimiz Saadet teyze ve eşi, diğer katta kızları.En güzel kat bize ait ev arkadaşım Epruşum ve bana.Bu arada Ebru okulu bitirip çalışmak için dönenlerden ve görevi yurt müdür yardımcılığı:))Sonra gidecek ve güzel evde son 1 yılımı yalnız geçireceğim.Hayatımın güzel, keyifli anıları...

Bu börekle tanışmam bir akşam Saadet teyzenin bizi yemeğe davet etmesiyle başladı.Allahım o nasıl sofraydı öyle...Hani derler ya "bir kuş sütü  eksik" diye.İşte tamda öyle bir sofra hazırlamıştı bize Saadet teyze.Nasıl güzel yemekler yapardı anlatmak mümkün değil.Üstelik zor , uğraştırıcı, geleneksel, sakatı bol, eti bol, hamuru bol yemekler, nefis yemekler.İşte o gün bizim için kurulan sofrada bulunan sadece 1 tanecik yediğim ve bugüne kadar tadı damağımı esir alan o börek.Ellerine sağlık Saadet teyzeciğim.O günden bugüne hep yapmayı istediğim ama o tadı kaybetmemek uğruna yapmayı hep ertelediğim mercimekli bükmeyi sonunda  denedim.Oldu mu diye sorarsanız; çok güzel oldu, damağımda hatırladığım tadı yakaladı benim yaptığım börek. Ama bir eksiği vardı bildiğim  ve söylemekten çekindiğim.O sofranın güzelliği, insana kıymet veren insanın güzelliği...böreğin masal kahramanı kadar güzel olmasının sebepleriydi.


Okuduğum kaynaklarda Afyon yöresine ait olduğu yazıyor.Saadet teyze Isparta'lıydı bildiğim kadarıyla, yakın yerler ne de olsa değil mi? Tarif biraz zahmetli gelebilir size ama birgün keyifle , her aşamasından büyük bir mutluluk duyarak yapmanızı öneririm.Pişince en sevdiklerinizi haberdar edip birlikte sıcak çay eşliğinde, sohbetinize katık ederek tüketin.

Malzemeler
- 520 gr ( 4+3/4 su bardağı ) un
- 12 gr ( 1 yemek kaşığı ) tuz
- 10 gr ( 1 yemek kaşığı ) tuz
- 1 yumurta
- 1 su bardağı su
İç Malzemeleri
- 1 su bardağı haşlanmış mercimek
- 2 adet soğan
- 1 yumurtanın beyazı
- 1/2 yemek kaşığı tuz
- 1.5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber
Ayrıca
- 1 yumurta sarısı
- 150 gr tereyağı

 Yapılışı
  1. Unu geniş bir kaba eleyin, 4 yemek kaşığı kadarını hamuru açarken kullanmak için ayırın.1 yemek kaşığı tuzu ekleyin ve karıştırın.
  2. Ortasını havuz gibi açtığınız una 1 yumurtayı kırın, sirkeyi koyun. 1su bardağı suyu azar azar ekleyerek ele yapışmayan bir hamur topu yapın.Hamuru 10 dk kadar  yoğurmuş olmanız gerekiyor.
  3. Hamuru 3 eşit parçaya bölün ve üzerini nemli bezle örtün.10 dk dinlenmeye bırakın.
  4. Bu arada soğanları soyup yemeklik doğrayın ve zeytinyağında renkleri pembeleşene kadar kavurun.Daha önceden suyunu çekene kadar haşlamış olduğunuz mercimekleri kavrulmakta olan soğanlara ekleyip 5 dk daha kavurun.
  5. 1/2 yemek kaşığı tuz , karabiber ve 1 yumurtanın beyazını kavrulmakta olan mercimeklere ekleyip ocağı kapatın.
  6. 150 gr tereyağını 6 parçaya ayırın.Her bir bezeyi 25 cm çapında olacak şekilde merdane yardımıyla açın.Aralarına birer parça yağ sürerek üstüste koyun ve buzdolabında 10 dk dinlenmeye bırakın.En üste koyduğunuz hamurun üstüne yağ sürmeyeceksiniz.
  7. Dolaptan çıkardığınız hamuru 50 cm çapında olacak şekilde açın.Üzerine iki parça yağı sürün.
  8. Yağı sürdükten sonra hamuru bohça şeklinde katlayıp buzdolabına kaldırın ve 10 dk dinlendirin.
  9. Hamuru dolaptan çıkarın ve 50 cm çapına ulaşana kadar merdane yardımıyla açın.Üzerine 2 parça yağı sürün ve tekrar bohça şeklinde katlayın.Buzdolabında 10 dk dinlenmeye bırakın.
  10. Buzdolabından çıkardığınız hamuru enine 4, boyuna 5 parçaya keserek küçük küçük kareler oluşturun.
  11. Her bir parçayı kalınlığı yarım cm olacak şekilde ele veya merdaneyle inceltin.İçine 1 yemek kaşığı mercimekli içten koyup kenarlarını kapatarak rulo yapın.
  12. Katlanan kenar üste gelecek şekilde yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
  13. Yumurta sarısını üzerlerine sürün.
  14. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 25 dk pişirin.

Afiyetle, keyifle, sevdiklerinizle, bir bardak sıcak çayla, sohbetle tüketin.



Yazar caferengigul.blogspot.com

8 yorum:

  1. Hikayesiyle beraber çok güzel anlatmışsınız. Fotograflar ve ayrıntılı tarif nefis. Ama dediğiniz gibi çok zahmetli beni aşıyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim İlhan Bey.Evet birazcık zahmetli ama lezzeti için denemeye değer.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim .Görüntüsü kadar tadı da harika.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar,
    Bunu sahiden çok beğendim, Ellerinize sağlık...
    Minik minik çok sevimli ve lezzetli duruyorlar, not edeceğim ve anneme de bunu hemen anlatırım:)))
    Ben de beklerim sizi sayfama, ziyarete gelirseniz sevinirim:)))
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sevgili Fulya
      Benim için yeri bambaşka bu tadın,yapması çok pratik olmasada lezzeti zorluğunu bastırıyor bence.Denerseniz bilmek isterim.Sevgiler.

      Sil
  5. anneannem TV de görüp mercimekli poğaça yapmaya başlamıştı, içinde yumuşak mercimeği çok sevmiştim. Bunlarda öyle görünüyor, tadını anımsadım bir an. Değişik bir tuzlu atıştırmalık, sevdim:) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sevgili Yeşim,
      Yöresel bir tarif ve bence ne kadar zor da olsa arada yapılmalılar ki unutulmasınlar.Çok lezzetli olması bu zorluğa değer bence:)Sevgiler.

      Sil